Средната заплата варира значително – по-висок доход не означава по-добър живот

1600 лева стига разликата в средната заплата у нас между отделните области. Това показват последните данни на НСИ.

Отчетеното е напълно нормално и естествено. Даже в някои отношения бих очаквал и по-голяма разлика. Ако се влезе в по-голям детайл, на секторно ниво, ще се увеличи тази разлика, имайки предвид, че представените данни бяха на областно ниво. Регионалната география винаги смекчава и средната претеглена изглажда диференциацията, която вече обективно съществува в нашата страна“, заяви ръководителят на катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Косьо Стойчев в студиото на „България сутрин“.

свързани

По негови думи обаче трябва да се обърне внимание на факта, че по-голям разполагаем доход не означава по-добър начин на живот, тъй като в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот.

За младите специалисти определено представлява сериозен стимул за релокация и вътрешна миграция в страната. Анализът доказва още едно нещо – имаме едно силно ядро там където имаме успех, например в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което консумира трудово ресурсите на своята периферия и тя запазва своята структурна слабост“, отбеляза още доц. Стойчев.

свързани

За Bulgaria ON AIR Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта поясни каква е причината за дисбаланса в средните заплати в страната.

Географската специфика и наличието на някои определени структуроопределящи предприятия. Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които вдигат нивата на заплащане. От друга страна Пловдив, който отчита една идея по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите впечатления от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив определено е с по-високи нива от Варна и други градове“, каза Първанов.

свързани

Той посочи, че в България пазарът на труда страда и от липса на кадри, които да запълнят работните места в страната.

Хората ги няма и другият голям проблем е, че фокусът ни трябва да бъде насочен към привличане на инвеститори, на работа по отношение на демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 човека. Чисто физически тези хора, които са необходими, тези 200 000 ги няма и в тази посока трябва да се работи“, заяви Първанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: Bgonair.bg