Според Световната банка сме сред най-богатите държави


Според Световната банка сме сред най-богатите държави

Снимка: Pixabay

Световната банка представи доклад, според който се нареждаме сред едни от най-богатите държави. Изследването, според което българите имат висок доход, е с дългогодишна история.

Георги Ангелова, старши икономист от “Отворено общество” направи коментар на доклада в ефира на Нова. По думите му ние сме последните източноевропейци, които са преминали през тази бариера. „Някои страни от ЕС я преминаха преди 20 години. Полша – преди 15, Румъния – преди 5. Изостанали сме с между 5 и 15 години”, твърди експертът.

Ангелов допълни, че страната ни е точно над чертата в класацията и лесно може отново да изпадне. „През последните 3-4 години, въпреки политическата криза, икономиката бележи ръст. Растат и заплатите”. По думите му в столицата средната работна заплата надминава три хиляди лева. Очакванията са до края на годината в цялата страна тя да стане 2500 лева.

Според Ангелов „заради дефицита на работна ръка се вдига заплащането на труда”. „Евтиният труд свърши! В България няма, няма и да има”, категоричен е Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg