Спомен за Славчо Пеев: Емблематични роли, награди… Но преди всичко – голям човек

Почина един от последните ветерани на родните кино и театър – Светослав Пеев, по-познат като Славчо Пеев. До 2018 г. той бе директор на Дупнишкия театър „Невена Коканова“, а след това негов главен художествен ръководител.

Дори и пандемията от Ковид-19 и последвалите затваряния на театри не успяха да спрат енергията на големия Славчо Пеев. Спомня си как е бил уволнен по времето на комунизма заради една определена роля. 

свързани

„Те знаеха какво ще стане и ни уволниха, сложиха си човек. Заминах за Италия, емигрирах, обаче си дойдох, защото свободата била дошла и на всеки митинг бях конферансие, водих ги“, коментира актьорът в едно от гостуванията си в Bulgaria ON AIR.

Пеeв е роден на 4 април 1939 година, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Има над 70 роли в театъра, като там дели сцената с „кралицата на българската комедия“ Стоянка Мутафова, с която България се прости през 2019 година. 

Актьорът има над 100 участия в телевизията и играе в 23 филма. Сред тях „Конникът“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „С деца на море“, „Мисия Лондон“ и много други. Режисьорският му дебют е през 2006 г. с пиесата на Станислав Стратиев „Римска баня“ в Сатиричния театър. През 1984 г. е отличен с наградата „Заслужил артист“. През 2018 година е удостоен с Награда за цялостен принос към хумора и сатирата на името на Георги Калоянчев.

От богатия си житейски опит, един от доайените на българския театър определя като най-важна ролята си на сцената: „Аз съм Славчо Пеев – актьор в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Бил съм и баскетболист, художник, театър-майстор, пиар на футболен отбор, директор на театър (дори на два), баща съм на две деца и дядо на четири внучета. Но винаги съм бил артист, който дори е играл на няколко континента“. 

Екипът ни изказва съболезнования на близките му!

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *