Спас Русев грабва „Булсатком”, цените на монополиста „Виваком” хвърчат до небесата

За нов опит за скрито монополизиране на пазара на платена телевизия в ущърб на потребителите алармира източник на Narod.bg. Собственикът на „Виваком”, прикрит зад Спас Русев, отново опитва да придобие контрол над оператора „Булсатком“. Ако обаче регулаторът си свърши работата, подобна сделка не трябва да мине, смята информаторът ни.

Бившият собственик на „Виваком” и доскорошен член на неговия надзорен съвет – милионерът от Перник, започнал като шофьор – Спас Русев, отново се опитва да придобие „Булсатком”. А финансирането се урежда с участието на „несвързания“ с Русев собственик на „Виваком”… Преди година Спас Русев отново опита да закупи „Булсатком”, но сделката пропадна.

Защо Спас Русев иска „Булсатком” и чий незаконен интерес прикрива?

По всичко изглежда, че както преди, така и сега зад Спас Русев стоят интересите на собственика на „Виваком” – сръбската Юнайтед Груп на небезизвестният Драган Шолак. След като им продаде компанията, в продължение на повече от 2 години Русев запази ключовата си роля на член на надзорния й съвет и управител на едноличния й собственик, а това значи, че е много доверен човек на новия бос.

а дълго време бе запазен на поста му и близкият до Спас Русев изпълнителен директор на „Виваком” – Атанас Добрев. Нормалната бизнес логика и практика е точно обратната – като си купуваш компания, не оставяш стария собственик да се разпорежда в ръководството и си назначаваш нов изпълнителен директор, или поне нов финансов директор. Но явно продажбата на „Виваком” не съвпада с нормалните бизнес практики и има друга логика….

Проблемите със закона

„Юнайтед Груп” отдавна иска да сложи ръка на „Булсатком” – най-големият независим доставчик на платена телевизия в България. Поглъщането ще осигури господстващо положение на „Виваком” на този пазар, а интересът на монополиста винаги е ограничаване на конкуренцията, вдигане на цените и извиване на ръцете на доставчиците на съдържание, т.е., медиите.

Именно чрез монополно вдигане на потребителските цени парите, които „Юнайтед Груп” ще осигури, а Спас Русев ще плати за „Булсатком”, в крайна сметка ще бъдат върнати на „инвеститора“ двойно и тройно чрез ограбване на крайния потребител, т.е., на българския народ.

Точно за това законът забранява подобни сделки. Ако „Юнайтед Груп” се появи като купувач, сделка от такъв мащаб подлежи на одобрение от антимонополните органи на Европейската комисия (а не на България), а там законът се спазва и мераците за монопол нямат шанс.

Освен проблема с монопола, ако се появи като купувач на „Булсатком” Европейската комисия ще трябва да изследва и въпроса за крайните собственици на „Юнайтед Груп”. А този въпрос е доста щекотлив.

В годишния финансов отчет за 2021 г. одиторите на „Виваком” са счели за важно да обърнат внимание на неяснотата около собствеността върху мобилния оператор. „Обръщане на внимание“ се прави по важни въпроси, които носят значителна несигурност за бъдещето на компанията и са от голямо значение за възможността й да съществува като действащо предприятие, или в бъдеще могат да доведат до катастрофални за дружеството и финансовото му състояние последици.

Записът в годишния отчет на „Виваком” не съответства на широко прокламираното твърдение, че компанията е придобита от сръбската „Юнайтед Груп”. Според отчета крайният собственик на „Виваком” е дружество, „контролирано от фондове, които са консултирани от фонда BC Partners”. Кои са тези фондове, на кого принадлежат те и на КОЙ парите са налети там – остава загадка. Имаме един запис, който не дава отговор на въпроса кои са крайните собственици на Виваком. Но пък има други непреки индикации КОЙ ли може да е един от тези крайни собственици.

„Решението“ Спас

За да бъдат преодолени горните проблеми, трябва да се заобиколи както законът, така и Европейската комисия. И тук изгрява звездата на професионалния подставен бизнесмен Спас Русев – той ще реши проблема, като придобие „Булсатком”, докато се кълне, че няма нищо общо с „Виваком” и собственика му „Юнайтед Груп”.

В опит да „демонстрира“, че вече не е свързан с „Виваком”, Русев дори напусна постовете си в компанията точно когато предприе нов опит да грабне „Булсатком”. Но следите са много и остават. Ситуацията е като в онзи стар виц, в който хванатият в изневяра съпруг казва на жена си „Това, което виждаш, не е вярно.“

Така, с „несвързания“ с „Виваком” Спас като купувач, сделката вече ще подлежи на одобрение не от Европейската комисия, а от нашата Комисия за защита на конкуренцията. А имайки предвид нейното настоящо ръководство, назначено от статуквото на КОЙ и БСП, тя едва ли ще си даде зор да разследва кой стои зад Спас Русев, какъв е произхода на финансирането му и дали има риск от монопол.

Наясно ли са продавачите на „Булсатком”, че продавайки компанията на скандалното „лице под наем“ Спас Русев, участват в създаване на скрит монопол и заобикаляне на закона?

Наясно ли са милионите българските потребители на платена телевизия какво „светло бъдеще“ ги чака?

Ако тази сделка бъде осъществена, следете следващите стъпки на „Виваком”, „Юнайтед Груп” и Спас Русев – стъпките ще бъдат ясно доказателство, че „мачът е уговорен“. Следете също и предстоящото вдигане на цените на платена телевизия от всички големи оператори – те няма да закъснеят да го направят, и то съвсем скоро след приключването на тази сделка, разбира се без да се уговарят помежду си … Следете и за скоростта, с която КЗК ще утвърди тази сделка.

Източник: intrigi.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *