Спада предлагането на работа за IT специалисти

Ако допреди няколко години имаше недостиг само на квалифицирани кадри, сега в страната трудно се намират и работници без квалификация, каза за БТА Християн Петков, оперативен мениджър в компания за обяви за работа.

Според него причините за това са няколко. Освен че хората намаляват, в някои сектори работодателите продължават да не предлагат адекватно заплащане и да мотивират служителите си, бе неговата позиция.

Петков допълни, че у нас спада предлагането на работа за IT специалисти. По думите му международните компании в този сектор са започнали съкращения и са замразили подбора на нови кадри още в края на 2022 година. Постепенно тенденцията се е усетила и на българския пазар на труда. В момента има с близо 35-40 процента по-малко предложения за работа в сравнение с края на 2022, началото на 2023 г., посочи експертът. Той обаче подчерта, че въпреки тази тенденция в сектора няма проблем да се реализират квалифицирани кадри с опит. Предизвикателството по-скоро е за тези, които тепърва навлизат в професията.

За появата на нови професии у нас Петков коментира, че по-скоро може да се говори за видоизменени стари. Много хора се превърнаха през последните години от работници в управляващи автоматизацията на процесите, обясни експертът. Неговата прогноза е, че с активното навлизане на изкуствения интелект най-вероятно ще има кратък период от време, в който той ще изземе функциите на работещи хора. Да не забравяме обаче, че Al е алгоритъм, който се обучава, а за да учи правилно, са нужни човешки същества, допълни Петков. И уточни, че с разрастването на управлението на данни се очаква също да се видоизменят редица професии.

Експертът коментира още, че българският бизнес вече предлага регулярни стажантски програми. Той уточни, че много компании имат и позиции за служители без опит. Младите хора днес имат много възможности, защото дори и стажантските програми са заплатени, допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg