София vs провинцията – как успели хора мотивират младите да се завърнат у дома?

Все повече българи предпочитат живота в по-малките градове в страната. Статистиката обаче показва, че всеки четвърти у нас се насочва към столицата заради възможностите за развитие.

Ема е от Стара Загора, но от половин година живее в София. В столицата учи японистика.

Стара Загора е топлота. Това е моето си място, където съм аз и си имам приятели, и ми е познато, но откакто съм в София, намирам предимствата на това да живееш в по-малък град, така че бих се върнала в Стара Загора, въпреки че специалността ми е така насочена, че ще си попътувам малко преди това, със сигурност искам да отида и в Япония“, сподели тя.

Със задачата да превърне именно Стара Загора в един от предпочитаните градове за завръщане се заема Росица Райкова. Тя самата избира родния си град пред възможностите в столицата.

„Видях спокойствие, една богата социална среда, възможност наистина да разгърна моя потенциал от гледна точка на работа – нещо, което ми липсваше, докато бях в София“, коментира началникът на Отдел „Инвестиции“ – община Стара Загора – Росица Райкова.

И с общинската администрация организират поредица от срещи в университетите. На тях освен уюта на провинцията, представят и предстоящото мащабно събитие – „WorkIN Stara Zagora“.

„Най-важната ни цел е да срещнем хората, които си търсят работа и разбира се, тези, които са работещи, но имат идея да сменят с компаниите от града, които предлагат работни места. Хората да видят, че има фирми, които са на достатъчно високо ниво, работят на международни пазари и могат да им предложат добро възнаграждение, добра социална среда, както и едно спокойствие от гледна точка на политика на фирмите“, допълни Райкова.

На 19 и 20 април в сградата на Държавна опера – Стара Загора, всички заедно ще потърсят решение на основните проблеми на младите хора – трудности в реализацията, желанието за емигриране, вредните зависимости и социалната изолация.

Двудневният форум отново ще бъде разделен на два модула – лекционна и изложбена част, като тази година организаторите гарантират много интересни лектори и техните вдъхновяващи истории и полезни съвети. В изложбената част се предвиждат повече щандове на компании от Стара Загора, които ще представят свободни работни позиции, възможност за стаж и кариерно развитие. Първото издание на „WorkIn Stara Zagora“ бе организирано и проведено в края на месец април 2023 г. и привлече над 30 водещи фирми в града от различни браншове, както и над 500 посетители на едно място.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Източник: Bgonair.bg