Софиянски за служебния кабинет: Ясна е липсата на екипност

Продължават драмите и споровете около позицията на външен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев. Номинираният за външен министър Даниел Митков обяви, че се отказва от поста, а премиерът призна, че няма „план Б“.

„Има серия от нелогични неща. Преди седмица си представял правителството – какво се промени, че искаш оттеглянето на министри? Липсва логика в постройката на нещата“, каза бившият служебен министър-председател Стефан Софиянски в „България сутрин“.

Още по темата

19 апр 2024 11:16

81

19 апр 2024 10:12

53

Според него е ясна липсата на екипност.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов определи като абсурдно обявяването пред обществото на служебен кабинет, в който министърът на външните работи се освобождава без обявени мотиви.

„Изследвах биографията на Стефан Димитров. Той е професионален дипломат, има огромен опит. Нямам нищо против г-н Митов. Той беше министър на външните работи, предложен от ГЕРБ. Сигурно е прекрасен дипломат“, анализира Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Избирателите не вярват във властта, цели 50% не гласуват, подчерта председателят на Съюза на тракийските дружества.

„Това е огромен сигнал, който трябва да изплаши нашите властинци. Ако продължи така, каква ще бъде следващата реакция на хората, недоволни от управлението?“, попита Премянов.

По думите на Софиянски конфликтите в Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи са изборите.

„МВнР прави изборите в чужбина. Министерството на вътрешните работи прави изборите в България. Когато се връщам към времето, когато аз бях ангажиран с този проблем, защо нямаше конфликти? Изборите се провеждаха от Министерството на правосъдието“, направи паралел бившият служебен министър-председател.

Софиянски отчете, че сега имаме по-политическо правителство от всяко друго.

„Доминацията на парламента в едно правителство, на най-голямата парламентарна сила, е вредна. За да има служебно правителство, НС се е провалило“, категоричен е бившият служебен премиер.

Парламентът в момента поражда посредствен политически живот и силата на България е извън парламента, смята Софиянски.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg