Софийската митрополия приобщава децата по-близо до църквата: Това е бъдещето

Велики четвъртък е! В храмовете с проповеди припомнят за Тайната вечеря, когато Христос казал на учениците си, че ще бъде предаден, а рано сутрин, преди изгрева, християните боядисват яйца. Първото е червено и символизира Христовото възкресение. 

Старозагорският митрополит Киприан извърши ритуално „умиване на нозете“ на 12 свещеници и миряни така, както са описани в свещеното писание последните дни от земния живот на Спасителя.

свързани

„Тайната вечеря, на която Господ Иисус Христос възстановява тайнството на Светата евхаристия, т.е. претворяването на хляба в тяло и виното в кръв, но преди това той измива нозете на своите ученици, показвайки крайно смирение“, разказа старозагорският митрополит Киприан.

Божествени Василиеви литургии огласиха храмовете в цялата страна. Богослужението в митрополитския храм „Св. Неделя“ в столицата възглави епископ Поликарп и призова вярващите към смирение в последните дни от Великия пост.

свързани

След служба деца и ученици боядисаха над 1000 яйца за празника.

„Червената боя символизира кръвта на Христос, с червеното яйце се прави кръст на челото“, каза Йоан.

Инициативата на Софийската митрополия цели да приобщи децата по-близо до църквата. 

Това е бъдещето на народа и на църквата. А и самият Христос е казал, че ние трябва да бъдем като децата, ако искаме да се спасим. Тези събития са важни колкото за тях, толкова и за нас“, посочи дякон Костадин Бойчин.

Празникът завърши с литийно шествие до храма „Света София“, където децата поставиха вече боядисаните яйца бяха пред иконата на Божията майка. Част от тях ще бъдат дарени на лечебни заведени в столицата.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев. 

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Снимка: Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg