Смяната на ЕГН е достъпна процедура, нужни са двама свидетели

„Процедурата за смяна на ЕГН е достъпна. Няма насрещна страна, която може да оспори по някакъв начин искането за промяна на ЕГН. Трябват двама свидетели, няма фактическа и правна сложност. Процедурите са две – едната е административна, когато има разминаване между акта за раждане и ЕГН-то – това се коригира по административен ред, а по съдебен ред – когато има грешка в дата, година на раждане или в пола на лицето, отбелязан в акта за раждане. Законодателят ще трябва да коригира процедурата и да наложи контрол. Може да влезе в рамките на общия контрол на прокуратурата“, коментира бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на „България сутрин“.

Население като на цял един голям български областен град от рода на Пазарджик е със сменени ЕГН-та.

Мартин Божанов – Нотариуса, който беше застрелян в София, също е сменил ЕГН-то си, промяната е, че не е роден на 21-во число, а на 20-о.

„С изключение на бащиното име, можем да сменим личното собствено, фамилията и ЕГН-то. Има нещо, което е искал да скрие“, заяви Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

EГН-то започва с година на раждане, месец и ден от месеца. Деветата цифра означава пола на лицето, другите са координиращи. От 2000 г. нататък месецът се записва, като се прибави числото 40 към него.

„Всичко, което е свързано с криминогенния фактор, би могло да бъде прикрито със смяна на ЕГН и имена“, каза Маркова.

По думите ѝ целта на Временната комисия по случая с Божанов е да събере доказателства и да направи професионален анализ, в резултат на който да изработи законодателни промени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg