След мазното турско кафе на Христо Иванов: ПП легна на ДПС

„Разбира се, че благодарим на ДПС. Без Движението нямаше да има конституционно мнозинство. Те бяха двигателят в този процес”. Така депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев полегна пред ДПС в интервю за БНТ. Само преди 3 седмици се оказа, че Христо Иванов е седял в скута на лидера на Движението Делян Пеевски и е пил мазно турско кафе, само и само да минат промените в Конституцията.

„ДПС ще имат значение по отношение на органите, които се избират с 2/3 мнозинство. Около тях очевидно ще трябва да се търси по-голямо мнозинство, както за всички останали ще приемаме номинации от партиите в парламента, така и от гражданското общество“, каза Панев.

„Всичко може да се случи, преговорите не са финализирани, докато всичко не е уговорено, а очевидно не е всичко уговорено“, коментира депутатът.

Панев не коментира дали е имало скандали между преговорните групи в петък и за какво са били те.

„И да има проблеми и търкания, това е нормално, когато се решава кои да са членовете на Министерския съвет за следващите девет месеца“, подчерта Панев.

За него военният министър Тодор Тагарев не е препъникамък, а напротив – един от символите на правителството заради помощта за Украйна. Смята, че лидерите на ПП-ДБ ще постигнат добри резултати и коментира, че слабо правителство би било по-лошо от нови избори.

Според Владислав Панев няма друг ход освен Асен Василев да остане финансов министър, тъй като предстои влизане в еврозоната:

„Да се сменя играч по средата на мача не е особено мъдро в момента и то при положение, че инфлацията пада.“

Никой в управлението не говори за увеличаване на данъците, увери депутатът.

„Никой не смята да се съобразява с МВФ, това няма да се случи по време на това правителство и това парламентарно мнозинство“, категоричен бе той.

Ако няма споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ винаги можем да гласуваме против правителството, но тази хипотеза е по-малко вероятна, коментира Владислав Панев.