След избора на Даниил: Политиката винаги е съпътствала църквата

След като новият патриарх Даниил отслужи първата си литургия, богословът Иван Йовчев сподели, че това може би е най-критикуваният кандидат от всички.

„Дали този избор е благодатен, смятам, че да. Това е един млад човек, един активен човек. Това, че има някои критики по отношение на конкретни въпроси, разбира се като частно лице в ролята си на митрополит той може да дава такива мнения. Той по-скоро разсъждава като църковник. Неговият поглед е общ, не можем да отречем и това, с което е допринесла Руската православна църква“, заяви богословът Иван Йовчев в „Денят ON AIR“.

По думите на проф. Стоян Денчев патриаршеската корона е тежка. Въпреки това, той не е изненадан от избора за нов ръководител на БПЦ.

„24 години съм член на Настоятелството на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. Уважавам и тримата митрополити, които бяха избрани, но си мислех, че ако остане един от двамата – Даниил и Гавриил, те ще прехвърлят гласовете си един на друг. Така и стана. Не е толкова важно това как някои го определят като русофил. За мен е важно той да бъде българофил, другото са политически етикети“, коментира общественикът за Bulgaria ON AIR.

Богословът е категоричен, че не трябва да се политизира църквата. Това се е правело и в миналото, тъй като политиката винаги е съпътствала църквата.

“Това, че ние се опитваме да политизираме църквата, е голям проблем. Това наистина е сложна математика. Ние не можем да преценим дали има прехвърляне на гласове“, посочи Йовчев.

„Това би могло да бъде една реакция на атаките, които имаше срещу него в периода, когато беше митрополит и в периода след като обявиха тримата митрополити, които да се борят за патриаршеския стол. Надделя разумът на най-големия църковен събор, в случая около 150 души, които избраха българския патриарх“, добави Денчев.

Според Йовчев щом е успял да въведе ред като митрополит, ще успее да се справи и като патриарх.

„Заради всичко това, което се артикулираше дотогава в публичното пространство, затова и той е изненадан. Хората жадуват за справедливост и правдина. Няма как един добър митрополит, който е бил митрополит на отделна митрополия да бъде лош патриарх“, каза богословът.

По думите на Денчев в църквата всички се отнасят с уважение един към друг. Допълни, че е присъствал на първата литургия и не е видял никакви разединение.

“Те започнаха да се разбират, защо това да не стане и в държавата. Българският патриарх и Софийски митрополит обича България. Важно е да изповядва общочовешкият морал“, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg