Скрап мафия в Narod.bg: Кои продажници в МОСВ прибират 100 бона кеш всеки месец? Шест въпроса до ГДБОП

ОПГ, която източва държавния бюджет с данъчни и финансови престъпления с мними скрап сделки, осветлена в разследване на Narod.bg, прибира колосални печалби всеки месец. Групата от фирми, които имитират дейности по изкупуване на ръждясали трошки за рециклиране, инкасират по 7-8 млн. на месец, което би трябвало да ги направи доста интересни за финансовото разузнаване в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Мнимото изкупване и рециклиране на коли за скрап нанася сериозни щети на държавния бюджет

Иде реч за печално известните „Автоекопроджект“ АД, „Българска рециклираща компания” АД, „Ауторек” АД и „Българска организация за автомобили” АД, чиято дейност се координира от Борислав Малинов от „Норд Холдинг“ АД в ролята му на председател на УС на Българската асоциация по рециклиране, неговия заместник Здравко Биков и бизнесмена Павел Златинов, собственик на голяма фирма за скрап.

Възмутително е, че от тези 7-8 милиона поне 6 всеки месец се теглят кеш на каса в една точно определена банка, а това някак убягва на спецслужбите. Бизнесмените от скрап мафията избират малки и не толкова посещавани клонове на въпросния трезор, където винаги чрез пълномощници – обикновено полуграмотни роми, всеки месец се теглят 6 милиона лева, т.е., над 70 милиона на година – суми, за които са нужни чували.

Цялата схема, обаче, няма как да просъществува, ако няма „партньори”, облечени с власт, които срещу ежемесечен „бонус” да улесняват престъпленията.

Криминалист потвърди пред Narod.bg, че организираната престъпна група има свои хора в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на Юлиян Попов, които разделят всеки месец 100 000 лева за своето „сътрудничество”.

По този повод Narod.bg поставя няколко въпроса, на които да отговорят спецовете в борбата с прането на пари и данъчните престъпления в ГДБОП:

  1. Има ли връзка зам.-министърът на МОСВ – 61-годишният Николай Сиджимов, сочен като „зелен” експерт по управление на отпадъци, със скрап бизнеса, източващ бюджета?
  2. Засечена ли е ежемесечна размяна на 50 000 лв. като благодарност за свършената работа?
  3. Вярно ли е, че шефката на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите” Светлана Тронкова-Божкова е наясно какво точно се случва под повърхността в МОСВ?
  4. ДАНС разполага ли с информация за поток на сума в размер на около 30 000 лева на месец към въпросната шефка Светлана Тронкова-Божкова?
  5. Наясно ли е финансовото разузнаване за връзка на описаните дотук със старши експерт от Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите”, отдел „Управление на производствени и опасни отпадъци”, познат с прякора Мишо Котарака?
  6. Документирано ли е плащане на месечна такта „спокойствие” в размер на 20 000 лева към въпросния „Котарак”?

Според криминалиста общата сума от 100 000 лева се отпуска, за да са сигурни босовете на скрап мафията, че лицензи за такава дейност повече няма да бъдат издавани, за да „работят” само те, а и да върви безпрепятствено схемата.

Специално Мишо Котарака получавал порция кеш, защото правел одитни доклади, които отивали към шефката на дирекцията Светлана Тронкова-Божкова. А от изключителна важност за месечния бонус било какво точно пише във въпросните доклади.

Очаквайте продължение на темата само в Narod.bg

Мишо Котарака взима пай, защото прави одитни доклади, които отиват към Светла Божикова и е много важно какво пише в тия доклади

Източник: narod.bg