Скопие: Албания обърка броенето на македонците


Скопие: Албания обърка броенето на македонците

Снимка БГНЕС

Северна Македония поиска „корекция“ в преброяването на македонското малцинствено население в Албания, предаде БГНЕС.

Вчера бяха публикувани резултатите от него – българите в страната са три пъти повече от северномакедонците (7057 души на 2281).

„Министерството на външните работи на РСМ отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г. Техническите нередности в начина на провеждането му, които непрекъснато се изтъкваха от македонските дружества в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на провеждането му, доведоха до публикуването на данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната“, се казва в съобщение на ведомството.

Македонското МВнР „изразява недоволство и остро реагира на използването на термина „северно македонци“ и използването на името на държава като заместител на етническа общност“.

Посланикът на РСМ в Тирана Данчо Марковски „ще бъде извикан за спешни консултации с цел изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на допуснатите пропуски и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и насърчаване на двустранните отношения с Република Албания. В предстоящия период Министерството ще си сътрудничи интензивно с компетентните представители на властите в Република Албания и с представителите на македонската общност в Република Албания в посока тяхното културно и социално насърчаване в рамките на албанското общество, което за съжаление и повече от очевидно беше напълно пренебрегнато от предишното политическо ръководство у нас. Всички открити въпроси между две съседни държави трябва да се решават чрез диалог и взаимно разбирателство и зачитане на правилата, принципите и ценностите на международния правов ред“, допълват властите в Скопие. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg