Скок на заплатите тушира напрежение в детското и училищно здравеопазване

С 30% увеличават заплатите на заетите в детското и училищно здравеопазване. Ще бъдат ли повече мотивирани те?

„Направи се много голяма крачка. При предишния кмет на София проблемът беше замитан години наред. Хората стояха на 1350 лв. основна заплата, което е изключително ниско. След протести и тежки преговори стигнахме до много добро увеличение, което е над 30%. Кметът имаше благоразумието и да отвори акцент към младите специалисти – процентът прослужено време да бъде увеличен за тях, за да е атрактивна професията. А не да разчитаме на 80-годишни медицински сестри“, коментира председателят на Медицинска федерация „Подкрепа“ Росица Палешникова в „България сутрин“.

От 1 април основната заплата на споменатите специалисти вече е 1890 лв. Към това се начислява и клас прослужено време. Повишават се и парите за работно облекло – 500 лв. на година; повишават се отпуските на 40 дни; повишава се брутното възнаграждение при пенсиониране – 8 заплати.

„За момента това ни удовлетворява. Хората бяха съгласни да напуснат сектора. Но нещата не стоят добре в цялата страна, не само в София. Трябва да се подпише браншови колективен трудов договор. Основните заплати варират от 1100 до 2000 лв. Не срещаме разбиране от работодателите, не идват на преговорите и казват, че няма нужда да бъдат увеличавани заплатите“, каза още Росица Палешникова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ на национално ниво нещата са трагични и не достигат над 30 хил. медицински сестри и акушерки. Работят 80 и 90-годишни специалисти, за да не се закрие дадено отделение, алармира Палешникова и добави, че четири години учат медицинските сестри и акушерките.

А за да се извърши качествен филтър на входа на яслата или детската градина, трябва да има медицински специалист. Но поради недостиг в сферата се налага един специалист да работи на 2 или 3 места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg