„Синя зона“ за платено паркиране в София и в неделя?

Общински съветници от групата на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ предлагат „синя зона“ в столицата да има и в неделя. Предвижда се и удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21 ч., както и въвеждане на „червена зона“ за живеещите в центъра. Съветниците очакват подкрепа от другите формации, за да се промени обхвата на зоната за платено паркиране.

Георги Геормезовски вече се е примирил с плащането на „синя зона“ през седмицата и в събота, когато паркира в центъра. За неделя обаче смята, че би било прекалено. 

свързани

От общината обясняват, че центърът е за всички граждани, но същевременно там живеят хора, които имат легитимни интереси. 

„Ще потърсим подкрепа и от другите формации в СОС „синята зона“ да се удължи и в неделя, тъй като тогава целият град се изсипва в центъра. Планът ни минимум включва и да удължим работното време поне с още 1 час. Обмисляме да обособим и отсечки от улици, в които да паркират само живеещите по тях“, обясни общинският съветник Андрей Зографски.

Заговори се и за въвеждане на „червена зона“ в София, където ще могат да паркират само живеещи в района. 

А паркирането в центъра на София ще е безплатно по случай Деня на труда, Великден и Гергьовден. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят по време на празничните дни – първи, трети, четвърти, пети и шести май, уточняват от дружеството. Паркирането в тях ще е безплатно.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg