Сигнал: Дава ли Кръстю Кръстев сладки бонуси на опасно близка „весела“ мадама?

Поредна мръсотия в Министерството на халтурата – министър Кръстю Кръстев е дал огромни ДМС (допълнително материално стимулиране, б.ред.) на началника на своя кабинет Весела Щерева, спрягана като опасно близка до актьорското му сърце, твърди възмутен източник на Narod.bg от средите на сглобката.

Според запознати финансовият бонус нямал връзка с работата ѝ, а с повече от фамилиарните отношения между Весела и Кръстю. Твърди се, че Щерева била скандално близка до бившия шеф на театъра в Пловдив, израснал до министър на културата.

По закон допълнителното материално стимулиране на служителите в държавната администрация се дава веднъж на три месеца за постигнати резултати. То обаче не може да надвишава определени размери.

В наредбата се казва, че размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.

Източниците твърдят, че Кръстев използвал вратичката, че Щерева е назначена след средата на миналата година, когато той стана министър, и така успяла да вземе огромен бонус само за шест месеца работа.

Служителите на министерството се опасяват, че културният министър ще използва същата врътка и през април. Тогава, ако Кръстев въобще остане на поста, тя ще бъде преназначена като чисто нов служител, защото договорите на политическите кабинети се прекратяват при гласуването на ротацията и после хората на министъра трябва да бъдат преназначени.

Раздаването на тлъсти бонуси на близката до министъра мадама реално ощетява дългогодишните служители на министерството, защото парите са лимитирани като разходи и когато Кръстев раздаде големи допълнителни възнаграждения на своите хора, реално реже от кеша на останалите служители в МК.

Запознати се чудят защо факторите в ГЕРБ си затварят очите пред безобразията в културното ведомство и се питат дали това не е отплатата, че Кръстю Кръстев като шеф на театъра в Пловдив организира една от партийните им кампаниите, които тогава бяха под прицела на служебния министър Велислав Минеков?