СЕНЗАЦИЯ: Тайните на „Величие”

Все още не е ясно какъв законодателен потенциал имат депутатите от партията сензация на последните избори, но ПП „Величие“ и нейните идеолози всеки ден произвеждат новини. И така попадат в централните информационни емисии, което може би е и цел на новата формация.

Депутатите, които са привърженици на силови спортове и патриотичната твърдост, са под угроза да се разцепят още на старта на 50-ия парламент, четем в „Галерия“.

Миналата седмица идеологът на „Величие” Ивелин Михайлов заяви, че 5-6 от народните представители могат да бъдат изключени заради съмнение, че са гласували с ДПС и ГЕРБ.

Става дума за ситуацията, при която с помощта на всички гласове на депутатите от „Величие“ Анна Александрова от ГЕРБ беше избрана за председателка на временната комисия за изработване на нов правилник на Народното събрание.

Собственикът на „Историческия парк”, който призна, че има заплаха за живота му, размаха  пръст на събор край с. Неофит Рилски, където събра поне 5000 симпатизанти.

Михайлов определи гласуването с ГЕРБ и ДПС като предателство. Част от депутати отрекли, че са се поддали на врага, но друга част са посочили, че това е политика.

За да съществува парламентарна група от дадена партия, ѝ трябват най-малко 10 депутати, а в момента „Величие” има 13.

Ако изключат шестима, това означава, че групата в НС се разпада и всички стават независими, т.е., могат да подкрепят кабинет на ГЕРБ-ДПС, макар самият Бойко Борисов да отрича, че такъв се готви.

Ни го един от 13-те депутати на партия „Величие“ няма ръководен пост в структурата ѝ, показа проверка. Това е прецедент за всички парламентарни сили в историята на България.

В 50-ото Народно събрание влязоха хора като бившия служител на НСО Николай Марков, естрадната звезда Етиен Леви, рейнджър от Ирак и Афганистан, търговец на лекарства за стотици милиони и неколцина странници с любопитни факти в биографиите.

Лидерите на всички останали партии, както и членове на националните им органи, са депутати, после стават министри и дори премиери. В листите им има и места за гражданска квота. Но„Величие“ е точно обратното, което показва, че партията е направена набързо, че е проект на кукловоди и е на политическата сцена за малко, твърди жълтият седмичник.

Идеологът Ивелин Михайлов не беше дори кандидат за депутат. Няма го и в ръководството на „Величи”. Там обаче е брат му Милен, който е напълно неизвестен. С него в централния съвет на партията е Петко Кукалов – възрастен човек, който е ползван за придобиване на имоти в селата Ветрино и Неофит Рилски, които „Исторически парк“ превзема от няколко години насам.

Друг странен човек е Стойко Бозуков от Смолян. Той е ексцентричен учен, който преди десетилетие заедно с приятели организираше курсове по съблазнява на жени.

За разлика от ръководството на партията депутатите на „Величие“ не са случайни. Двигателят е Виктория Василева, която беше избрана и за зам.-председател на парламента. Тя е единствената с политически опит от всички „величия“. А според колегите в Народното събрание присъствието ѝ не е случайно. Точно Василева има опит в изграждането на партийни структури и намиране на хора за листите.

Кариерата на дамата от Русе тръгва още през 90-те години, когато е член на СДС и шеф на младежката структура. Става депутат през 1997 година под крилото на Христо Бисеров. След падането на Костов от власт следват няколко години в анонимност. Завръща се в голямата игра през 2016 година, когато помага на „Шоуто на Слави“ за референдума, който инициираха тогава.

Забелязал организаторските ѝ качества, лично Слави Трифонов я привлича на работа в компанията си, а след това я прави двигател и на „Има такъв народ“ като главен секретар.

През 2021 година три пъти е избирана за депутат от листата на партията на Слави и четвърти път през 2022 г., когато структурата му се разцепи.

Виктория Василева напусна тихо, за разлика от Радостин Василев и много други. Изненадващо се появи на политическата сцена с новия проект „Величие“. При регистрирането на листите на партиите месец преди изборите никой не обърна внимание, че се завръща в голямата политика. Днес отново е заместник-председател на Народното събрание.

Водещата роля на Виктория Василева във „Величие“ вече породи слухове из кулоарите на парламента, че генезисът на партията и тази на Слави Трифонов е един.

Влизането на Виктория Василева в парламента не е случайно. Друга дама обаче седна на депутатската банка изненадващо и за самата нея.

Това е Лариса Савова от Чепеларе, която .беше втора в листата на област Смолян. Водач и избран депутат там беше Кристиан Карабельов, но той се отказа от депутатското място. Бил изненадан от резултата и не искал да се мести в София, а да е до семейството и бизнеса си в Смолян. Тогава удари часът на подгласничката му Лариса.

Майката на новата депутатка е , украинка, но тя е останала в листата въпреки прокремълската риторика в предизборната кампания на „Величие“.

Бащата на Лариса е първият лидер на СДС в Чепеларе, а чичо ѝ Иван сега е шеф на ДСБ в градчето. Брат ѝ Крум е четвърти в листата от Смолян. От много години Лариса Савова работи като стюардеса за авиолиниите на Обединените арабски емирства, а в социалните мрежи се представя за мениджър на компанията.

За разлика от Савова, колегата депутат от „Величие“ Георги Куков е добре познат в бизнес средите у нас. Той е фармацевт и крупен бизнесмен, който продава лекарства за милиони на държавни и общински болници.

Фирмата му „Прохелт“ има договори за 217 милиона лева за доставка на медицински изделия и консумативи за последните 20 години с различни лечебници и е една от големите в бизнеса.

Павлин Петров е друг от новите депутати на „Величие“ с биография в бизнеса. Научава, че ще е“ народен представител, на 12 юни, когото навършва 57 години. Той е счетоводител, работил за „Биохим“, „Инвестбанк“ и „Хеброс банк“.

В последните години е финансов директор в голямата компания за метални конструкции „Лидер Строй монтаж“, която има производствена база в Павликени. Затова Петров е кандидат от Велико Търново.

Фирмата-работодател на депутата е тясно свързана с „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов, показа проверка на „Филтър“. Собственик е варненският бизнесмен Борислав Ганчев. Той и Ивелин Михайлов са съдружници във фирма от 2023 година. Дружеството строи обекти на Михайлов в община Ветрино.

Свързана с „Исторически парк“ е друга депутатка – Ирена Негинова. Младата дама е редовен участник на сбирките в „Исторически парк“ и е приближена на идеолога Ивелин Михайлов. До влизането си в Народното събрание е собственик и управител на две компании, свързани с бизнеса на Михайлов – „Исторически . къщи“ ЕООД и „Исторически храни и напитки“ ЕООД.

В миналото Ирена Негинова е била фен на „Възраждане“, показва правка във фейсбук профила ѝ. Сега ще бъде секретар на парламентарната група на „Величие“. Подполковникът Николай Марков ще е председател, а заместници са Георги Куков и Дарин Георгиев.