Сензация! Ружа Игнатова е жива, крие $16 млрд. в биткойни

Мистериозно изчезналата измамница от ромски произход Ружа Игнатова не е убита, а е претърпяла поредица от пластични операции в клиника в Турция, след което е намерила убежище под напълно нова самоличност в някоя от най-топлите държави – Дубай или ЮАР, пише „Уикенд“.

Тази ексцентрична версия лансират хора, които са работили години наред с Ружа. Същото твърдял пред своя приятелка и брат ѝ Константин, който неотдавна се прибра в България, след като лежа близо 4 години в американски затвор.

„Кака е жива, но нямам никакъв контакт с нея. Тя ми праща знаци чрез общи познати. Знам, че в някакъв момент ще се обади”, казал й Константин Игнатов. Братът на Ружа в момента отглежда детето на криптофараонката, което тя е родила чрез сурогатна майка 2 години преди да се изпари през 2017-а.

Според най-новият слух, когато през октомври 2017 г. Ружа Игнатова заминава с полет на нискотарифна компания от София за Гърция, тя се качва на яхта. Мълвата редеше, че там е била безжалостно убита, а тялото й е нарязано на малки парчета и хвърлено в морето, за да бъде изядено от рибите. Близки до Игнатова обаче твърдят, че Ружа целенасочено е пуснала този слух.

В действителност с яхтата тя била стигнала до Истанбул, където престояла около месец в една от реномираните клиники. Там й били направени поредица от пластични операции, с които станала напълно неузнаваема. Сдобила се с легален турски паспорт и с напълно нова самоличност срещу солиден рушвет от 3 милиона долара, след което е заминала „в топлите страни” като турски гражданин.

Тук цари разнобой къде точно се е установила – според някои е избягала в ЮАР и именно затова е бил разстрелян Константин Каменов-Къро, който първоначално я бил приютил. Според други обаче Ружа е щипнала директно за Дубай, където днес обитавала просторно имение и си харчела милиардите на воля.

Ружа Игнатова, която е официалното лице на ментето OneCoin, крие внушителните 230 000 биткойна, купени за по 1 долар през април 2011-а – по-малко от 2 години след самото създаване на криптовалутата от Сатоши Накамото.

В момента съхраняваните на 3 флашки виртуални пари са с пазарна стойност около 16 милиарда и 100 милиона долара при цена около $ 70 000 за биткойн, разкри пред „Уикенд” криминалист, ангажиран с международното разследване на най-голямата финансова пирамида в световната история.

На базата на официални данни нашите и чуждите служби са наясно, че Pyжa Игнaтoвa paзпoлaгa c 230 000 битĸoйнa, което се доказва в cъдeбни дoĸyмeнти, цитиpaни oт caйтa Віtсоіn.соm. Cъдeбнитe дoĸyмeнти ca пoдaдeни oт жepтви нa cxeмaтa ОnеCоіn и пoĸaзвaт, чe Игнaтoвa e пoлyчилa ĸpиптoвaлyтaтa oт члeн нa eмиpcĸo ĸpaлcĸo ceмeйcтвo в Дyбaй – шeйx Cayд, ĸoйтo e cин нa eдин oт нaй-бoгaтитe xopa в Дyбaй.

Огромната сума от биткойни, купени за безценица, е напълно достатъчна да компенсира 8-те милиарда долара, на колкото се оценяват щетите за всички измамени от менте валутата OneCoin, и все пак на Ружа да ѝ останат още $ 8 млрд. за черни дни.

Така излиза, че не създателят на хитовата в САЩ платформа „Робин Худ” за търговия с акции Влад Тенев, който бе първият българин, влязъл официално в списъка на „Форбс” за най-богатите хора, нито братята Кирил и Георги Домусчиеви, още по-малко Васил Божков – Черепа, въобще могат да участват в класацията най-заможен нашенец – Ружа Игнатова ги отвява още на старта, дори е №1 на Балканите.

Със своите 16,1 милиарда долара плевенската мошеничка е доста по-богата дори от световни знаменитости като певицата Тейлър Суифт (1,1 млрд. долара), телевизионният продуцент Дик Улф (1,2 млрд. долара), вдъхновител на тв шоута като „Закон и ред” и „Чикаго”, Меджик Джонсън, играчът в залата на НБА, който наистина натрупа богатство след пенсионирането си чрез хитри бизнес сделки и дялове в няколко спортни отбора, което е един от най-добрите пътища за забогатяване, култовият режисьор Джордж Лукас (5,5 млрд. долара), Майкъл Джордан (3,2 млрд. долара) и Ким Кардашиян (1,7 млрд. долара).

Последният развой по казуса дойде на 8 януари в Мюнстер, където приключи съдебният процес срещу трима съучастници на „криптокралицата” с германски паспорт. На подсъдимата скамейка бяха трима – една съпружеска двойка и адвокат от Мюнхен.

Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на 3 млрд. евро. Те са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. А адвокатът от Мюнхен е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Съпрузите са получили 5 и 4 години затвор, а юристът – близо 3 години.

„Цели 2 години съдиите се лутаха в лабиринт от лъжи, слухове, международни финансови схеми… Съдът постанови три присъди на съучастници, но едно нещо трябва да е ясно: случаят ще приключи чак когато и основният обвиняем – „криптокралицата” Ружа Игнатова седне на подсъдимата скамейка”, пише в. „Зюддойче Цайтунг”.

От нея обаче няма и следа. Една сутрин през октомври 2017 г. Игнатова се качва на самолета от София за Атина и оттогава следите ѝ са губят. И делото в Мюнстер не успя да даде отговор на най-важния въпрос: Къде е Ружа?

Малко светлина може да хвърли бившият бодигард на топ измамницата Франк Шнайдер. Някогашният оперативен директор на тайните служби на Люксембург беше задържан на влизане в страната от Франция през април 2021 г. и може да бъде екстрадиран в САЩ, където се водят няколко съдебни дела срещу хора от обкръжението на създателката на OneCoin. Чрез своята фирма Шнайдер изградил нещо като частна тайна служба за Ружа Игнатова, което той отрича.

Малко преди да вземе самолета от София за Атина, Игнатова научила от своите „български приятели”, че от Германия е постъпило искане за правна помощ по казуса с нея, пише друго германско издание – в. „Шварцвелдер Боте”. Според медиата така Ружа е била предупредена, че трябва спешно да бъде изведена от страната, тъй като се превръщала в проблем за контактите ѝ.

В Атина Франк Шнайдер ѝ връчил билет за полет до Солун, където щели да я чакат хора, които ще я върнат обратно в България. По късно Шнайдер получил есемес от Игнатова, който гласял: „Home safe” (прибрах се успешно, б. р.). Това е и последният признак на живот от нея.

Фактът, че краткото съобщение до него било написано на английски, озадачило Шнайдер, тъй като преди Ружа Игнатова винаги му е писала само на немски. Затова той смята, че Игнатова е била ликвидирана, а съобщението е било изпратено от нейните килъри.

Версията, че „криптокралицата” вече не е сред живите, се подкрепя и от информация, до която е успял да стигне „Зюддойче Цайтунг”. Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на парчета, които хвърлил в морето. Засега тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани.

Срещу подобна версия се вади друг недоказан „факт”: че братът на Ружа Константин Игнатов и майка ѝ Веска Игнатова били разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство. Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е., това може да означава, че тя е жива.