СДВР с акция срещу нарушаването на политически права

Столичната полиция започна акция срещу нарушаване на политически права на гражданите. Тази сутрин полицейско присъствие има в кв. “Христо Ботев”, като полицейските действия започнаха рано тази сутрин.

Някои улици са блокирани от униформени.

Директорът на СДВР Любомир Николов обяви пред медиите, че по време на операцията са задържани 26 души. Образувани са седем дела.

На различни адреса са намерени наркотици, фалшиви документи, акцизни стоки без бандерол. Акцията продължава в няколко квартала на София, каза той. Сред задържаните има и човек, който се занимава с кражби на коли.

Седем от задържаните днес са арестувани за нарушаване на политическите права на гражданите.

С днешния сигнал общо има 11 сигнала за нарушаване на политически права на гражданите. Оперативните сигнали до момента са повече от тези на предишните избори. Повече са и досъдебните производства, посочи директорът на СДВР.

По оперативни данни един глас се търгува между 50 и 100 лева, каза Николов. До нови начини за купуване на гласове не сме стигали, допълни  той. Лихвари продължават да опрощават дългове, има случаи и на корпоративен вот, поясни още той, цитиран от БТА.

На един от адресите е намерен списък с имена и телефони, както и парични суми срещу тях. Задържан е криминално проявен. Открити са акцизни стоки без бандерол. Арестуваният има редица прояви, но досега не е бил в полезрението на полицията за купуване на гласове.

Други от задържаните вече са познати на полицията за купуване на гласове от предишни избори. Някои от тях са осъждани.

В рамките на акцията е разбита и печатница за фалшиви дипломи. Друг от арестуваните е задържан за притежание на оръжие, като е иззет и газов пистолет, каза директорът на СДВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg