Сарафов, озапти я! Прокурорка раздава опрощения срещу….

Прокурорът по Конституция е призван да брани законността, само че дали точно това се случва тези дни в близкия до столицата град Елин Пелин, пита „Уикенд”? Деница Иванова е наблюдаващ прокурор на разследване за далавера с телефони в офис на мобилен оператор. На мушката са трима млади служители, но е повече от ясно, че схемата, свързана с преференциални цени на телефоните, изобщо не е по силите им и за да се осъществи, зад гърба им трябва да стои някой от по-високите нива в служебната йерархия.

Само че разследването, което под ръководството на прокурорката Иванова, се точи над две години, така и не си прави труда да открие кой е този мистериозен вдъхновител на схемата.

„Най-изненадващо през април тази година прокурорката звъни по телефона на моя клиент Георги Н. – разказва адвокат Милена Калчева – и му казва, че трябва да се яви на разпит, при това още на другия ден в 10 часа. През изминалите години той е многократно разпитван като свидетел и винаги се е явявал”.

По същия начин по телефона са извикани в прокурорския кабинет и още две служителки, колеги на Георги Н. Понеже адвокат Калчева е заета и не може да си пренареди програмата, тя моли по телефона Деница Иванова за друга дата на разпита.

„Прокурорката ми заяви, че през следващата седмица Георги ще бъде привлечен като обвиняем – разказва юристката. – Тогава я попитах какъв е тогава смисълът на това призоваване за разпит „от днес за утре”. Нали е вече категорична, че Новаков ще стане „обвиняемо лице”.” Деница Иванова отказва да отговори, както и да смени датата.

На другия ден Георги и двете му колежки се явяват, като една от тях е майка на бебе и то е в ръцете й. За късия срок жената не е намерила на кого да го остави.

Какво се случва в прокурорския кабинет? В продължение на 26 минути прокурорката Деница Иванова обяснява на тримата, че ще бъдат привлечени като обвинения за присвояване на 26 хил. лева. Специално „вината” на Георги е изчислена 2433, 94 лева. Веднага обаче да уточним – счетоводна експертиза няма! Как са изчислени тези пари, е пълна загадка.

И тук следва най-любопитният момент, който не може да се прочете в учебниците по право. Прокурорката, въпреки че по закон магистратът не дава консултации по правни въпроси, навива тримата да си признаят всичко, да дадат подробни обяснения по договорите, а тя щяла да им определи най-леката мярка – подписка. Освен това щяла да се погрижи делото да бъде в съда до 20-тина дена и да протече по реда на съкратено съдебно следствие, така че те да не възстановяват щетите.

При това тя щяла да им гарантира „условни присъди в размер на 3 години”. От историята е известно, че „самопризнанието е царицата на доказателствата”, но във времената на съветските комисари от епохата на Сталин, а също и в годините на т.нар.  комунистически народен съд след 1944 г., затрил интелигенцията в България. Защо ли си мислим, че тези похвати безвъзвратно са отишли в историята…

Обминителката Деница Иванова не пропуснала да обясни и какво да очакват тримата, ако откажат да дадат исканите обяснения. Щели да бъдат пратени в ареста за 72 часа, а след това да им се наложи направо задържане под стража. И най-важното – ще им се предявят много по-тежки обвинения за повече пари.

Иванова не пропуснала да подчертае, че ако тръгне дело, то ще продължи 5-10 години (интересно как ли ги е изчислила) и от всичко това ще имат полза само адвокатите! Дори великодушно им предложила да се откажат от адвокатите си и тя да им назначи служебни защитници. Така делото щяло да приключи по най-бърз и безболезнен начин, обещала магистрат Деница Иванова от Районната прокуратура в Елин Пелин.

В края на срещата госпожата връчила на ошашавените млади хора призовки, според които трябвало да се явят след няколко дни като обвиняеми. На майката с бебето специално обърнала внимание да не го води и повече и него, понеже може да я задържи, ако откаже да дава обяснения.

На определената дата майката склонява на условията на прокурорката, която й назначава служебен адвокат (няма да коментираме слуховете, за чии дела е „абониран” той). Жената наистина си тръгнала само с мярка „подписка”. Точно както било обещано.

Идва ред да бъде изслушан и Георги, който обаче отказва служебен адвокат и самопризнания. Тогава прокурорката му хвърля „предмет, наподобяващ четиво, с откъсната заглавна корица, в мръсен и изпокъсан вид, оказал се впоследствие старо издание на НПК” – припомня си адвокат Милена Калчева. Бранителката на законността Иванова заявява на Георги: „можеш да си прочетеш правата”. След това го праща за 72 часа в килията.

Два дни по-късно, Георги е обвинен вече не за 2433, 94 лева щета, а за 47 928,60 лева. Въпреки че, отново да повторим, няма изготвена каквато и да е съдебно – счетоводна експертиза, и то повече от две календарни години след образуването на досъдебното производство.

Съдийка от Районния съд в Елин Пелин оставя в ареста Георги и колежката му, които не приемат условията на прокурорката. Няма да коментираме погледите и разменените усмивки между съдия и прокурор в съдебната зала.

След като изкарват по 12 дни в ареста, Георги и другата служителка са освободени. Това става след обжалване пред Окръжния съд в София, което е разточено във времето по всички възможни начини за протакане. 

Заради тази брутална история адвокат Милена Калчева подготвя жалба до ръководството на прокуратурата в Елин Пелин, до правосъдния министър, до етична комисия към прокурорската колегия, до Инспектората на ВСС, до всички, които могат да вземат отношение. „Считам, че прокурор Деница Иванова е нарушила принципите на безпристрастност, обективност, вежливост и толерантност, от които следва да се ръководи всеки магистрат при изпълнение на служебните си задължения” – категорична е адвокатката.

Следва обаче пикантна изненада. Срещата в кабината на прокурорката, на която тя навива тримата да направят пълни самопризнания срещу условни присъди, е записана. Макар и да не е официално регламентиран, този запис е направен – живеем в модерни времена и има достатъчно достъпни технологии за това. А в звуковия файл могат да се чуят потресаващи реплики, които сочат злоупотреба със служебните правомощия на прокурорката.

Самата Деница Иванова, когато научава, че е записана, не стои със кръстени ръце, а взема мерки. Изпратени са полицаи, които буквално преобръщат къщите на Георги и другата служителка, отказала самопризнания. Официално се прави обиск, свързан с обвиненията, само че остава усещането, че усилено се търси флашката с въпросния запис. Тя не е намерена, но пък в няколко медии се появява информация за крупна акция на ГДБОП в Елин Пелин срещу бивши служители на мобилен оператор. Само дето смисълът на акцията е малко пообъркан, според официалната информация.

Как ще се развие делото, предстои да видим. Отсега обаче можем да предвидим, че след време поредните двама българи ще осъдят прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. А кой ще плати обезщетението – също е ясно, парите ще са от нашите данъци, а не от нечия прокурорска заплата.