Руската църква осъди наши митрополити, защото са служили за Украйна


Руската църква осъди наши митрополити, защото са служили за Украйна

Снимка БГНЕС, архив

Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви невъзможността за съвместно служение с йерарси на Българската православна църква, които са участвали в съслужение с представители на украинската църква, която в Москва смятат за „ разколническа група“. Това се посочва в дневниците на Синода, публикувани на сайта на Руската православна църква.

„Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб от факта, че йерарсите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион са участвали в съслужение с представители на украинска разколническа група, като по този начин са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в заседанието заявиха невъзможността за съвместно служене с посочените йерарси, които са влезли в църковно общение с разколниците“, се казва в дневниците на Синода, цитирани от ТАСС.

БГНЕС припомня, че Украинската православна църква беше призната от Вселенския патриарх Вартоломей за автокефална църква. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg