Ротацията все по-близо – Мария Габриел даде финални часове за преговори

Вече на крачка от ротацията. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ. Мария Габриел, прие папката и обеща – ще я върне в най-кратък срок. Развръзката дойде след среднощни пресконференции, поредно поставяне на ултиматуми и уверението, че преговорите са провалени и отиваме на избори.

След напрегнатата неделна вечер на заканите за предсрочни избори и връщане на неизпълнен мандат, партньорите в управлението отидоха при президента заедно. Макар ѝ с 15 минутно закъснение.

Неочаквано, заедно с мандатоносителите от ГЕРБ, при държавния глава се качиха премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

свързани

Точно затова сме дошли заедно, защото бяхме помолени от ПП-ДБ за още малко време„, заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Церемонията при Радев бе кратка. Президентът връчи на Габриел мандата, а тя го прие.

„Да напомня, че имате 7 дни за представяне на структурите и министерски съвет“, каза президентът Радев.

По Конституция мандатоносителят – в случая ГЕРБ, разполага със седмица да представи кабинета пред президента. На снощната си пресконференция Мария Габриел заяви, че повече време за преговори не е нужно. При това го заяви категорично.

След толкова много дни на разговори и преговори, не мисля, че имаме нужда от дни още, за да финализираме това, което искаме„, категорична бе Габриел.

свързани

„Знаете максимата, че утрото е по-мъдро от вечерта. Искам да призова Бойко Борисов да се намеси“, заяви снощи съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Дали утрото се оказа по-мъдро или Борисов се е намесил, днес евентуалният бъдещ премиер Мария Габриел даде на ПП-ДБ още време.

Имаме нужда от максимално кратко време и в следващите 24 часа да финализираме преговорите„, допълни вицепремиерът в оставка.

свързани

По управленските приоритети партньорите нямали разногласия. Под тях обаче се полагал същият подпис, който трябва да стои и под състава на Министерския съвет. 

Сутринта това, което беше представено като проектосъстав, ние го виждаме за първи път и за нас е неприемливо„, заяви министър-председателят в оставка Николай Денков.

И преди съставът на кабинета „Габриел“ да бъде официално обявен, вече се появиха имената на част от бъдещите министри. Ако предварителната информация се потвърди, то рокадите ще са значителни. В Министерския съвет ще влязат поне 7 нови управленци. 

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *