Росен Желязков става служебен премиер, предсрочните избори – на 2 юни

Съдбата на България отново ще се решава на предсрочни избори, вероятно на 2 юни, седмица преди европейските, като дотогава ще ни управлява служебен премиер – настоящият шеф на НС Росен Желязков.

След неуспеха на десетдневните преговори с „Продължаваме промяната – Демократична България“ вчера номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел предложи на президента проект на Министерски съвет, в който фигурират шестима нови кандидати за министри от партията.

Съдбата на този проектокабинет обаче изглежда крайно несигурна, след като стана известно, че коалиционно споразумение не е подписано, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ обяви, че имената за министрите не са съгласувани. Част от номинираните вицепремиер и досегашни министри (общо 11), дори обявиха, че не желаят да участват в правителството.

Ако опитът за правителство с първия мандат не успее, според конституционната процедура следващият мандат трябва да бъде връчен на втората по численост група в парламента –брокерите от ПП-ДБ.

Основният закон не определя срок, в който да стане това и преценката е на президента Румен Радев. След получаване на мандата групата ще има седем дни, за да се опита да намери нужното мнозинство за одобряване на правителство.

Ако и вторият опит се провали, държавният глава разполага със седмица, за да реши на коя друга група в Народното събрание да даде възможност да управлява.

В последните четири подобни процедури президентът неизменно избираше БСП. За последния опит няма формално времево ограничение, той може да продължи по-дълго от предходните.

Ако се спазват досегашните политически заявки, няма особени надежди за сформиране на кабинет – само групите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ имат достатъчно гласове за мнозинство, без други партньори

Теоретично няма пречка Мария Габриел да бъде номинирана за премиер за втория мандат. Партията на Бойко Борисов обаче вече заяви, че ще преговаря за участие само в рамките на собствения си мандат. При всяка от другите групи ще е необходима комбинация от три групи, която е трудно постижима.

Изчерпването на процедурата има пряко отношение към сроковете за свикване на предсрочни парламентарни избори – по конституция президентът при неуспех да се състави кабинет, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Очаква се на 9 юни да е гласуването на Европейски парламент. Ако се върви към вариант за гласуване и за национален парламент на същата дата, процедурата трябва да е приключила до 9 април.

По неофициална информация в част от политическите централи е обсъждан и вариант за изтегляне на националния вот за седмица по-рано – на 2 юни, което означава указът за изборите да излезе на 2 април.

След промените в Конституцията от края на миналата година Народното събрание няма да бъде разпуснато и ще работи до избирането на ново, а президентът ще избере бъдещия служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или зам.-председател на Сметната палата.

Румен Радев вече коментира, че ще кара „по домова книга“, намеквайки, че първият му избор ще е парламентарният председател Росен Желязков (ГЕРБ).