РОКАДА: 3 имена въртят за нов главен прокурор

Дните на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов са преброени. Той ще отстъпи поста си в най-скоро време, а според източник на „Уикенд” нямал никакво желание да остане на поста си заради гръмките скандали, разтърсили прокуратурата. Сарафов обаче ще остане в системата и най-вероятно ще е зам. главен прокурор, а освен това ще е директор на следствието.

Три имена се въртят отсега за негов наследник. И всичките се оказват близки до съпредседателя на ДБ Христо Иванов, признаха депутати. Дама и двама мъже са в кръжеца, лансиран за поста на Сарафов, който уж временно е обвинител №1 след детронирането на Иван Гешев.

Съдия Атанаска Дишева, която е член на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, имала силни амбиции да бъде следващият главен прокурор председател на Върховния административен съд, за което Narod.bg пръв писа.

За нея се говори, че се движи в кръга на бизнесмените Иво Прокопиев и личния му консилиери Христо Иванов. Нейният съпруг Генади Дишев, който също е адвокат и преуспяващ бизнесмен, бе кандидат-депутат от листата на „Да, България“ и активист в партията на бившия правосъден министър.

Другите кандидатури, които пък самият Иванов лансирал пред партньорите си от сглобката и в частност Бойко Борисов и Делян Пеевски са също негови хора, мълвят депутати.

Съдия Йонко Грозев бил вторият фаворит за поста, а името му се спрегна преди броени дни, тъй като мандатът му като българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург изтича на 12 април 2024 г. Грозев не е по-малко обвързан с Христо Иванов, който бил почти фанатизиран негов човек да поеме обвинението наесен.

Христо Иванов имал и трето асо в ръкава – адвокат Андрей Янкулов, но сам си надяна примката с тайните совалки сред останалите лидери за номинацията му. Причината е, че вбесеният лидер на ДПС в парламента Делян Пеевски го изобличи, че ходатайства за юриста, което срина възможността Янкулов да бъде официално номиниран.

„Делкането, което Иванов ми предложи в моя кабинет – да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор – Сава Петров, лично стоя зад думите си“, обяви Пеевски и съсипа кандидатурата на адвокат Янкулов.

Въпреки това името му още гравитира като възможност да бъде издигнат. Манията на Христо Иванов да овладее главната прокуратура и прилежащите й институции била прекалено силна, твърдят депутати от десницата, притеснени за психическото състояние на началника си. Сред съратници, Иванов разпалено разказвал как „неговите хора ще въздадат правосъдие”, което по думите им щяло дори да се разпростре върху омразни коалиционни партньори, потресени са десни депутати. За кандидатурата на Андрей Янкулов лобирал силно и Кирил Петков, а според източници неотдавна юристът е имал среща и с една от най-силните фигури в ПП – сивия кардинал Лена Бориславова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *