Рая Назарян: Очакваме от ПП-ДБ проява на разум

Знаем какви са рисковете и затова даваме на ПП-ДБ време за проява на разум.

Това заяви пред БНР Рая Назарян, депутат от ГЕРБ-СДС и част от преговорния екип за подписване на споразумение за съставяне на правителство с ПП-ДБ.

Тя уточни, че в проекта за споразумение за съвместно управление спорни моменти остават срокът за реформиране на службите, предложен от ПП-ДБ, и въпросът за следствената тайна в променен Закон за съдебната власт.

Рая Назарян подчерта, че изработеното споразумение е базирано на коалиционното споразумение, предложено от ГЕРБ, и на меморандума, предложен от ПП-ДБ:

„Обединихме двата документа, изчистихме всички приоритети, национални, секторни политики, всички реформи, които предстоят – довършването на съдебната, на антикорупционната, на тази в службите, която трябва да бъде добре обмислена. Ние знаем какви са рисковете, ако не постигнем споразумение. Затова днес, въпреки снощната пресконференция на ПП-ДБ, изчакваме и даваме време за проява на разум“.

Тя уточни, че към момента не е получено извинение от ПП-ДБ към кандидата на ГЕРБ за министър-председател – Мария Габриел.

От ГЕРБ очакват най-късно до утре следобед поисканото извинение от ПП-ДБ, което да отключи продължаването на преговорите за правителствена ротация.

Рая Назарян заяви още, че в рамките на преговорния процес, в частта с промени в Закона за съдебната власт, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е предложил текст, съгласуван с Делян Пеевски.

„Когато трябва да се търси подкрепа за квалифицирано мнозинство от 160 гласа при избора на органи, които по Конституция изискват това мнозинство от 2/3. Ние имахме едно предложение, а преговарящите от ПП-ДБ – друго. На следващия ден Кирил Петков дойде и каза, че има текст, който предложи, като сподели, че го е съгласувал и му е бил издиктуван от Делян Пеевски. Което за нас беше неочаквано да разберем, че г-н Петков има за юридически съветник г-н Пеевски“.

Предложената за премиер Мария Габриел е поискала смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, обяви още Рая Назарян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg