Разкриха контрабанда на надуваеми лодки на „Капитан Андреево“

Общо 20 надуваеми лодки задържаха митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверки на товарен автомобил и на микробус. Случаите са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите, съобщиха от Агенция „Митници“.

На 9 юни на МП „Капитан Андреево“ пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представил пред митническите служители документи за превозвания товар – лично имущество, от Турция за Германия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е насочено за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение.

При последвалия физически контрол са открити 16 големи пакета, в които са били установени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.

Контрабандната стока е иззета. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

При друг случай, на 31 май, по време на тридневно практическо обучение с участието на служители от различни правоприлагащи институции на Великобритания по съвместна програма за обмен, фокусирана върху засилването на граничната сигурност, са открити още четири лодки.

На пункта пристига товарен микробус с турска регистрация, водачът – български гражданин, декларирал, че превозва 45 колета, описани в митническите документи като стоки, доставени по море и въздухоплавателни средства, от Турция за Франция.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. В хода на контролните действия в товарното помещение са установени 4 спасителни лодки тип капсула – надуваеми спасителни плотове за 16 човека с нето тегло 130 кг. В представените митнически документи надуваемите спасителни плотове са били декларирани под друг тарифен код, при което възниква съмнение, че се прави опит да се избегнат въведените национални ограничения относно противодействието на организирани групи за нелегална миграция, които използват за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели.

На шофьора е съставен акт по Закона за митниците за опит за митническа измама с цел да бъдат избегнати забрани и ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg