Разбиха банда за трафик на мигранти, цената на всеки 4 500 евро


Разбиха банда за трафик на мигранти, цената на всеки 4 500 евро

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГДБОП и Главна дирекция „Национална полиция“ разбиха организирана престъпна група за трафик на хора. Спецоперацията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас на 19 януари.

Разследването по случая е започнало още през 2022 г. Били са установени трима участници в престъпната схема и е осигурено продължително наблюдение върху тях. Извършени са претърсвания на адрес на територията на столицата. Иззети са документи, отнасящи се към престъпната дейност, мобилни телефони, ползвани от участниците за комуникация и подаване на координати през мобилните приложения за криптирана връзка, бележки.

Групата е действала по отработена схема. Нелегалните мигранти, основно сирийски граждани, са били прехвърляни през турско-българската граница в района на Бургас. След това били извеждали до предварително определени точки в близост до морския град. Впоследствие, с осигурен транспорт, чужденците по групи от 15 до 30 човека били откарвани до София, където за известно време били настанявани в квартири с осигурена храна.

След това се организирало нелегалното им превеждане през българо-сръбската граница. За безпроблемното превозване по маршрута организираната престъпна група е използвала „отцепващи“ автомобили. За всичко това всеки от мигрантите заплащал около 3 000 до 4 500 евро, като през времето цените са се променяли.

След 24-часовото задържане на тримата участници в престъпната схема, на двама от тях Окръжна прокуратура-Бургас е повдигнала обвинения и им е наложила мерки за неотклонение „задържане под стража“ и „подписка“.
Операцията е проведена от служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП и отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.
 

Източник dnes.bg