Радев от Швейцария: Важно е да говорим не само за оръжие, но и за мир

Държавният глава Румен Радев коментира, че държавите-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна – чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие.

Радев потвърди и думите на служебният премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува.

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение, ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, допълни държавният глава.

По време на посещението си в Швейцария, Радев се срещна и с колегата си Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна.

Радев допълни, че България ще участва на конференцията, но решението кой ще ни представлява, остава на служебния кабинет.

Президентът определи конференцията като “важна първа стъпка” да не се говори само за победи и оръжие, но и за мир. “Поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави – най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия“, коментира още Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg