Радев и Желязков обсъдиха премиерския пост, Борисов и Петков поставиха условия

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

Заваляха и първите коментари след връчването и връщането на третия проучвателен мандат. Изказванията бяха от доскорошните партньори във властта. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда нищо страшно в случващото се и дори предложи заедно с ПП-ДБ да седнат и да изработят механизъм, по който да се изберат регулаторите.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отклони поканата, като отговори, че „не може в мътна вода да се лови риба“. Големият въпрос е кой ще бъде новият служебен министър-председател. Борисов беше категоричен, че не иска президентът Румен Радев да избира нито Росен Желязков, нито Димитър Главчев за служебни премиери.

свързани

„Нищо не се е случило фатално. Няма да има един-два месеца министри. Няма да пътуват, защото се видя, че най-успешното, което правят, е да пътуват в чужбина“, заяви Борисов.

свързани

„Ние няма да се съгласим на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени, без ясни правила и ясна процедура, а това отнема време. Няма да стане в мътна вода риба да се лови“, каза Петков

свързани

„Единственото, което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е Росен Желязков, а истински си надявам президентът да не посочи и Главчев, защото биха били свързани с ГЕРБ„, добави Борисов.

„Гледайки различните варианти за премиери, притеснява ни, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица„, подчерта Петков.

свързани

Борисов посочи, че биха могли заедно да предложат на президента Румен Радев „нещо, което е работещо“, докато се състезават на изборите.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Снимка: Прессекретариат на президента

Източник: Bgonair.bg