Радев: Зелената политика не трябва да бъде за сметка на икономиката

България не трябва да губи конкурентоспособност заради някакви зелени инициативи, заяви президентът Румен Радев в Балчик, предаде БГНЕС.

„Заради някакви такива инициативи не трябва да се понижава жизнения стандарт на населението. Трябва да има устойчивост на персоналната заетост на хората. Това е изключително важно“, подчерта Радев.

Според него „Зелената сделка“ е баланс. „Хем да вървим към климатична неутралност, но не на всяка цена и на скорост, която не можем да си позволим и можем да се спънем“, обясни той.

В същото време президентът заяви, че децата ни все пак трябва да живеят в чиста околна среда.

Президентът Радев посети Университетската ботаническа градина на Балчик. Заедно със съпругата си Десислава Радева, той взе участие в отбелязването на Световния ден на околната среда, който се отбелязва от 1973 г. и има за цел да постави фокус и да насърчи инициативи и усилия, свързани с опазването на природата. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята.“

В приветственото си слово президентът Радев подчерта, че човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата.

„България има невероятна природа и най-малкото, което можем да направим, е да я опазим от замърсяване“, каза президентът Радев. Държавният глава напомни също така, че природните ресурси на планетата са ограничени и това изисква много по-внимателно отношение към тяхното използване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg