Работят на ръба и без заплати: Медици от Велинград ще протестират всекидневно

Медици излязоха на протест във Велинград. Причината са неизплатени трудови възнаграждения.

Докато не получат парите си лекари, медицински сестри и санитари от общинския Медицински център във Велинград ще спират работа за по един час – от 12:00 часа до 13:00 часа.

Проблемът с изплащането на възнагражденията на медиците във Велинград е системен. Той се задълбочава в края на миналата година, за да се стигне до неизплащане на няколко заплати. При повечето медици те са за два месеца, но има и такива, които не са получавали своите възнаграждения за по-дълъг период.

свързани

„Искаме да знаем ще го има ли Медицинския център или няма да го има. Ние сме млади кадри. Специалисти имаме много тук, които работят на ръба. Искаме да ги запазим. Те дават всичко от себе си, но тази неяснота, не се издържа. Нашите протестни действия ще продължат докато си получим възнагражденията“, заяви сидикалистът в МЦ „Велинград 2017“ Станимир Атанасов.

Управителят на дружеството признава за проблема, като уточнява, че до него се е стигнало заради натрупани неизплатени задължения от предходни управителя.

свързани

„Центърът си има задължения, запорирани сметки. Много е трудно да изплуваш от нещо, което е потънало. Това породи стресова ситуация откъм персонала, че втори месец забавяме заплащането на заплатите“, коментира управителят на МЦ „Велинград 2017“ д-р Кемал Аликов.

В общинския Медицински център във Велинград работят 30 души. Те отчитат, че лекуват пациенти от 25 населени места в региона

„Той е много стратегически. Стана социален както за Велинград, така и за околностите. Не всеки може да отиде в санаториално лечение. Повечето работещи предпочитат да дойдат, да си направят процедури“, каза кинезитерапевтът Венцислав Пеев.

свързани

„Надяваме се да има развитие за в бъдеще, тъй като има потенциал“, добави кинезитерапевтът Десислав Цанков.

Управителят пое ангажимент до края на седмицата да бъдат изплатени забавените заплати. Дотогава протестът ще продължи, като медиците ще спират работа всеки ден за времето от 12:00 часа до 13:00 часа. През това време ще бъдат преглеждани само спешните случаи.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *