Работата от къщи все пак може да не влезе в трудовия договор

В сряда социалната комисия в парламента ще обсъжда частични облекчения на новата бюрокрация, с която Министерският съвет иска да обгради работата от разстояние. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов е внесъл промени между първо и второ четене в законопроекта на МС, съобщи „Сега“. Дори с тях обаче повечето бумаги остават, като обяснението е, че са наложителни за гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд.

Преди 8 месеца правителството предложи промени в Кодекса на труда, с които въвежда редица нови изисквания за работата от разстояние, която към момента се радва на съвсем свободен режим. Според тези промени, мястото на работата от разстояние вече ще се записва в трудовия договор, т.е. ако сменим населеното място, ще трябва да сключваме допълнително споразумение към договора. Освен това, ще трябва да описваме конкретното работно място пред работодателя, за да е сигурен той, че то ще отговаря на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд. По закон именно работодателят носи отговорност за осигуряване на въпросните условия, макар че тези текстове изобщо не отговарят на съвременната реалност, в която конкретното място на работа няма голямо значение.

Божанов предлага мястото на работата от разстояние да не се записва в трудовия договор и промяната му за срок до шест месеца да не се смята за изменение на трудовото правоотношение при работа от разстояние. Такава промяна обаче ще се извършва след съгласие на работодателя, като искането на служителя и съгласието на работодателя ще трябва да са в писмена форма и след това работодателят ще е длъжен да ги съхранява за период от една година. Всичко това може да стане и по електронен път, без е-подпис.

„Смятам, че в 21-ви век работата от дистанция трябва да е максимално олекотена административно, при запазване на правата за здравословни и безопасни условия на труд“, коментира Божанов във връзка с предложените от него промени. В социалните мрежи обаче има доста недоволни от половинчатите облекчения. На тях депутатът отговаря, че има изисквания по международни конвенции. Никой например не е предложил да се отмени предложеното от МС задължение служителят да праща на работодателя си писмено описание на работното място, от което работи.

Божанов е единственият вносител на облекчения в предложения регламент, т.е. предстои да видим дали по-лекият режим ще събере достатъчно гласове в пленарната зала. ГЕРБ имат отделно предложение, което оправя друго недоразумение в законопроекта на НС – правото на изключване да се гарантира само на хората, работещи от разстояние. Деница Сачева, Илиана Жекова и Галя Василева предлагат право на изключване да има за всички служители. Това означава, че служителят няма да е длъжен да отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка, освен когато в индивидуалния или колективния трудов договор са уговорени условия, в които това е допустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg