Първо в Narod.bg: Нико Тупарев е арестуван!

Въпреки чадъра над Нико Тупарев в съда, МВР и прокуратурата, все пак държава има – преди минути известният телевизионен продуцент е бил арестуван от органите на реда! В момента хитрецът се конвоира към сградата на Главна дирекция „Национална полиция“, където да му се повдигнат обвинения и да бъде привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, като го грози присъда от 10 до 20 години затвор.

По данни от вътрешен източник на Narod.bg, пожелал анонимност, Тупарев години наред се е ползвал с чадър в съдебната система и прокуратурата, благодарение на който е извършвал злоупотреби, които сега излизат наяве.

Припомняме, че такива обвинения през годините получиха лица като Цветан Василев, семейство Баневи и Десислава Иванчева.

Както вече стана ясно, КЗК се самосезира за извършените от Тупарев и неговите съдружници Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов мащабни източвания на продуцентската фирма „Олд Скул” в Нова ТВ и bTV и образува производство за забрана на нелоялна конкуренция под номер 389 от дата 14.05.2024г.

Криминалисти и независими експерти предвиждат, че следващите лица, към които прокуратурата и Темида ще се насочат, са именно партньорите на Тупарев – Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов, за участието им в мащабните разследвани схеми на Тупарев.

От набраните от КЗК над 400 страници доказателства става ясно, че Нико Тупарев, е източвал чрез сложна финансово-юридическа схема чрез поставени свои фирми милиони левове от телевизионните предавания „Ергенът”, „Биг брадър”, „ВИП брадър”, „Денсинг старс”, „Стани богат”, „Игри на волята”, „Черешката на тортата”, „Хелс кичън”, „Моята звездна кухня със Силвена Роу” и много други. Разследва се дали самите Нова и bTV са участвали в измамната практика.

Нико Тупарев е реализирал схемите, по които се работи, със съдружниците си Мая Тодорова и Радослав Тушев във фирмите „Еф Хикс Камера” ООД и „Репъблик ъф Кънтент” ООД, където Мая Тодорова и Радо Тушев имат по 20%, а Тупарев 60% и с фирмата „Ту Бай Ту” ООД, където Тупарев партнира с Витомир Саръиванов в съотношение 50/50.

С фирмата „Репъблик ъф Кънтент” ООД и „Еф Хикс Камера” ООД Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев ежегодно реализират формата „Ергенът“, „Денсинг старс“, „Стани богат“ и „Хелс кичън“ в bTV и Нова, а с „Ту Бай Ту” ООД Тупарев и Витомир Саръиванов правят „Игри на волята“ в Нова.

Над 10 г. години Нико Тупарев е работил под покровителството и в скрито партньорство с тв боса Дидие Щосел, заемал шефското кресло в Нова ТВ, а сега началник в групата на bTV.

Французинът прибирал обратно от Тупарев бонуси, за да позволява схемата да върви години наред. През последните 15 г. по този начин са потънали над 100 млн. лева.

Тупарев представял пред телевизиите отчети с фалшиво отчетени разходи, за които тече разследване, като ангажимент на Щосел бил да осигури разходите да бъдат приети от служителите му и парите да бъдат платени от телевизиите на някоя от свързаните с Нико Тупарев фирми.

Щосел бил човекът, който срещу процент допуснал Националната лотария на Васил Божков и Тупарев в ефира на Нова телевизия, известна като „кражбата на века“, за които ще обърнем отделно внимание в следващи наши разследвания.

Наскоро Щосел уредил на Тупарев да снима „Биг брадър“ в Чехия и „Стани богат” в Сърбия. В момента подготвяли заедно нов проект в Гърция.

„Пословично коректният” Тупарев има дълга история на провалени партньорства:

– 2008 г. се разделя с партньорите си в продуцентската фирма „Сиа Адвъртайзинг” – Димитър Митовски, Росен Цанков и Димитър Гочев след скандал за пари.

– 2008 г. е изгонен от шуменската фирма „Итал фуудс Индъстри” АД, създател на „Брускети марети” и „Ореховките на баба”, като вместо него е приет за съдружник Красен Кюркчиев, пак заради алчността на Тупарев.

– 2010 г. създателят на „Биг Брадър” Ники Николов е изхвърлен от Нико Тупарев от общите им фирми след шумен скандал за пари.

– 2012 г. отново заради пари Тупарев изхвърля Румен Луканов от „Олд Скул”.

– Повече от 25 г. Тупарев заради алчността си експлоатира и мами водещия Ути Бъчваров, държейки предаването му „Вкусно“ в негова собствена фирма „Еф Хикс Камера”.

– 2018 г. Тупарев е изгонен от Национална лотария от Васил Божков отново заради алчността и „коректността“ му.

– 2019 г. Тупарев се разделя с Борислав и Виктор Чучкови, с които е приятел от дете, заради пари, като докарва тях и фирмата им Чучков Брадърс Студио до фалит.

– 2022 г. Тупарев прецаква най-добрите си приятелите Иван и Андрей въпреки лоялността и добрата им работа, и с помощта на Дидие Щосел ги измества от bTV, за да им вземе бизнеса през фирмите на Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов.