Психиатрия „ГЕРБ“: Две „Мата Хари“ се видяха като премиерки

Подмолна битка се вихри в ГЕРБ между млади и стари партийци, обясняват вътрешни източници. Част от ветераните като Менда Стоянова, Цецка Цачева, Димитър Главчев изпаднаха зад борда и вече могат спокойно да си харчат парите, но други, които са с Бойко Борисов още от началото, все още не са се отказали да катерят нови върхове в политиката, пише „Уикенд“.

Амбициите на „старите кучета” влизат в челен конфликт с младата генерация гербери, която напира да измести окончателно втръсналите лица.

Фракциите, условно разделени на млади и стари, вече са в лют конфликт и правят отчаяни опити да се докажат пред лидера си Бойко Борисов.

Битката не е само за партийни постове, още повече, че ГЕРБ отново има шансове да се върне в управлението, а това означава и министерски или поне зам.-министерски кресла. В името на тези „високи” цели, иначе усмихнатите гербери, са готов по всякакъв начин да подливат вода на съпартийците си, разказват запознати.

Еманация на този конфликт са двете Десислави –  шефката на групата Атанасова и напетата й конкурентка Трифонова. Източници от партията обясняват, че Десислава Атанасова като дългогодишен и верен кадър на ГЕРБ се радва на огромно доверие от страна на лидера Борисов. Нейното име дори беше спрягано като вариант за премиер с мандата на ГЕРБ. В последния момент обаче се оказа, че е предпочетен уж по-неутралният проф. Габровски.

Самата Атанасова демонстрира изключителна активност – не минава сутрин, в която тя да не е в някоя телевизия, за да брани като Матросов каузата на ГЕРБ и да хвърля обвинения върху опонентите. За тази роля обаче мечтае и свръхамбициозната Десислава Трифонова.

Ликът й за първи път изгря на телевизионния екран, след като Кирил Петков я уволни от шефския пост в Агенцията за чужди инвестиции. При това с мотив, че не е успял да привлече нито една мощна компания от чужбина. Трифонова умело се изкара жертва на изчегъртването и си гарантира бърза партийна кариера. Сега е депутат, но едва ли това е върхът на мечтите й.

Вероятно, както подозират нейни колеги, Трифонова, подобно на Атанасова, се вижда и потенциален премиер, но това пък изостря напрежението между двете. И ако засега искрите припламват само в частни разговори, то техни колеги подшушват, че скоро ще започнат големите циркове. Дори не се изключва и размяна на компромати от миналото. А такива не липсват.

Големият скелет в гардероба на Десислава Атанасова е впечатляващото забогатяване на нейния вече бивш съпруг Красимир. Макар и разделени, благодарение на него тя се сдоби с огромен апартамент от 350 квадрата в София, лъскава вила, скъпа лимузина и банков влог със стотици хиляди левове.

Възходът на Красимир Атанасов съвпада с влизането на половинката му в политиката. До преди това той е един от стотиците домашни майстори в Русе, занимаващи се с шпакловки и лепене на плочки. След неочакваната промяна Атанасов става проспериращ бизнесмен, които усвоява милиони левове с държавни поръчки.

Преди да стане фактор в ГЕРБ, родената в Дулово Десислава Атанасова, работи като юрисконсулт в русенския психодиспансер. Нейни опоненти твърдят, че още тогава качествата й са оценени от областният шеф на ГЕРБ и бивше ченге Пламен Нунев. Благодарение на това хубавицата първо се премества в общинската болница, след това става и общински съветник, а от 2009 г. е несменяем депутат. Покрай нейния възход съпругът й Красимир подхваща частен бизнес.

Самата Десислава Атанасова, като юрисконсулт на русенската болница, регистрира частния „Медицински център”,  който източва държавната болница. От съхранени документи се вижда, че неин съратник в това е тогавашният шеф на болницата д-р Минчо Вичев. Той е вече покойник, но когато бившата му подчинена Десислава Атанасова стана здравен министър, беше изтеглен от нея за зам.-министър.

Тяхното творение „Медицински център” заема цял етаж в сградата на държавната болница. Месечният наем е уникален – 68 лева! При това частниците ползват не само помещенията, но и цялата апаратура, без да плащат! Е, как сега да повярваме на Атанасова, когато говори за корупция при другите.

Потърпевши пациенти тогава негодуват, че в „Медицинския център” ги карат да заплащат изследванията си, а след това частниците точат с тях и Здравната каса.

 Пациентка, на която ще спестим името, се оплаква, че е жертва на печалбарството в центъра, като при това й е отрязана щитовидна жлеза, без да е много ясно дали е трябвало да бъде направена такава операция. Жената с изумление открила, че в епикризата й са вписани разни скъпи изследвания, които въобще не са й правени. За тях обаче „Медицинският център” усвоил пари от Здравната каса.

Докато Атанасова се вихри в здравеопазването в Русе, съпругът й Красимир, буквално от нищото, успява да спечели договор за ремонт на психодиспансера на стойност 156 408 лв. След като госпожата стъпва на жълтите павета, той вече не е ограничен само до обществените поръчки в Русе.

Прясно регистрираната фирма на Красимир Атанасов печели строителни договори в цялата страна. Не е изненада, че повечето са сключени с кметове на ГЕРБ. Сред тях са два договор за строителство на защитено жилище и център за настаняване от семеен тип във Враца за над един милион лева. Сградите са част от мащабен проект, финансиран от ЕС, припомнят запознати.

Незнайно по каква причина, той е разделен на части от общинската администрация. За договорите, спечелени от Атанасов, не се явяват други кандидати. „Конкурентните” фирми предпочитат да подадат оферти само за другите сгради. Според договора Атанасов трябва да предаде сградите завършени „до ключ”. Минават няколко месеца и изведнъж се оказва, че са възникнали и „допълнителни” строителни работи.

Парадоксалното в случая е, че според документите става дума за изграждане на канализация, водопровод, ел. инсталация. Все неща, без които нито една сграда не може да функционира. Пропуските са открити от строителя и безкритично са приети от община Враца. Това вкарва в джоба на Атанасов още 240 хил. лева.

С издигането на Десислава Атанасова за здравен министър Красимир надува бизнеса си още повече. През следващите години той печели обществени поръчки вече за милиони левове. Освен в строителството, той се насочва и събирането на смет.

Първият боклукчийски договор е в родния русенски край. Освен, че има съмнения за подменени оферти, Атанасов печели конкурса  без да има дори един камион във фирмата му. След куп скандали, сигнали до прокуратурата и медиите, скандалът е потулен. Малко след това компанията на Красимир Атанасов трупа десетки договори за боклука в цялата страна.

Любопитно е, че при повечето конкурси той е единственият кандидат, въпреки че парите хич не са малко. Днес двамата вече не живеят под един покрив, но Атанасова гребе с пълни шепи от богатството, натрупано докато са били заедно. И с пълно право, фаянсаджията става бизнесмен под нейно крило.

Герберската надежда Десислава Трифонова е прекалено млада, за да носи на гърба си такъв товар като адашката си. Тя влезе в парламента с 1949 преференции. От трета стана втора в плевенската листа на ГЕРБ и пред нея се откриха неизчерпаеми възможности да громи онези, които я отлюспиха от високия пост в Агенцията за чужди инвестиции.

Десислава Трифонова е от семейство на юристи с биография. Тя е сестра на бившия служител на ДАНС Марио Трифонов. Да припомним, че той е първо шеф на дирекция в ДАНС, а след това преминава на още по-влиятелни позиции в МВР. Като дансаджия пък Трифонов консултира земеделеца Светослав Илчовски.

Бизнесменът подаде сигнал, че е изнудван от депутата Димитър Аврамов. Странното в случая е, че Илчовски първо дава рушвета, а след това се среща с Марио Трифонов в кафене в Кнежа, но това са въпроси, които с години изяснява съда.

Бащата на Марио и Десислава –  Цветанчо Трифонов ръководи 25 години съда в Козлодуй.

Миналата година той беше пенсиониран с почести от Висшия съдебен съвет. Цветанчо Трифонов е наистина уникален казус. Без да има и един ден опит като редови магистрат, той е избран от ВСС. Още по-куриозното е, че Цветанчо Трифонов получава дипломата си по „Право” от Софийския университет четири месеца след като вече ръководи съда в Кнежа. При такъв успял баща какъв ли кариерен възход очаква напористото му момиче!

Докато млади и стари кадри на ГЕРБ се чудят как с медийни изяви и остри атаки срещу опонентите да се харесат на Борисов, един депутат си кюта мълчаливо на банката и си гледа кефа. Лъчезар Иванов, наречен от народа Лъчо Мозъка, сигурно сам не помни откога е в парламента и кога за последно е излизал на трибуната. Това обаче няма връзка с банковата му сметка, която расте като лавина.

Заглавието е на Narod.bg / Източник: narod.bg