Проф. Матанов: Няма нищо ново в тази изборна кампания

В настоящата предизборна кампания няма нищо ново, с разликата, че сега е „малко вяла, а младите са аполитични“, заяви историкът проф. Христо Матанов в „Денят ON AIR“.

Журналистът Петьо Блъсков припомни скандалите през последните месеци и излезлите записи, като посочи, че нито един от тях не е получил автентично доказване от експерти.

„Тайната стратегическа игра на българските политици, които имат смелостта да се наричат класа, е постепенно да отвращават публиката от себе си. Това им носи добър дивидент. Знаят, че това е инструмент, който работи – ниска избирателна активност, определени твърди ядра, избират си се същите“, уточни журналистът.

Според Блъсков е вероятно за кратко да има кабинет след изборите.

„Ще видим по-динамична ситуация след тези избори. Няма как да бъдат преодолени най-силните, за да дойдат по-слабите, но ще има динамика“, прогнозира още Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Матанов изрази мнение, че очакванията вече са да няма пълен мандат на правителствата.

„Сегашният политически елит няма това самочувствие, каквото са имали политиците от едно време.  Не са поели самостоятелен път на развитие“, анализира проф. Матанов.

Партиите нямат идеология, смята Блъсков: „Съкращават леви, десни и центристи, а всъщност всички правят едно и също“.

А проф. Матанов е категоричен, че за национална доктрина вече е късно. „Сръбската национална доктрина е правена преди повече 180 години, гръцката също. Съгласен съм, че партиите нямат политическа идеология“, заяви проф. Матанов.

Относно напрежението в БПЦ проф. Матанов е на мнение, че има лобита, които не излизат на повърхността, за разлика от политическите такива.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg