Проф. Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета на моста, но ще паднат във водата

„Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста.“ Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“.

Създава се впечатление за театър, но кризата е реална, смята политологът. „Боричкането продължава. Извиването на ръце продължава. Все пак може би е по-голяма вероятността да се спогодят, но от това нищо добро няма да произтече.“ Предсрочните избори са по-малкото зло, коментира проф. Александър Маринов и прогнозира, че само след няколко седмици, каквото и да е разписано в бъдещото споразумение за управление, двете формации ще се сблъскат.

Тези две сили са антагонистични. Техните интереси не могат да бъдат примирени. Те разглеждат принудителното си и неискрено партньорство като възможност всяка от тях да нанесе щети на другата, поясни Маринов. По думите му, гласоподавателите на тези две сили не са гласували те да управляват заедно, а сега „са се прегърнали“.

„Ако те лъжат избирателите си, отиваме много далеч от парламентарната демокрация.“ Противоречията се пораждат от желанието за решаващ контрол върху ключови структури на властта. ГЕРБ и ДПС вече контролират значителна част от тези системи, посочи той.

Ако правителството се случи, в него ще има числен паритет, но ГЕРБ предлага опитни администратори и политици, отбеляза проф. Маринов в предаването „Преди всички“. „Хора, които много добре владеят механиката на държавното управление и в сравнение с тях хората на ПП-ДБ във властта са като едни пионерчета.“, изрази мнение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *