ПРОТЕСТ: Такситата на война с Васко Ухото и некадърниците в Столична община

Таксиметровите шофьори в София излизат на протест във вторник срещу некадърната управа на столицата в лицето на кмета с ДС закваска Васил Терзиев – Васко Ухото. Бунтът е организиран от националния им синдикат, съобщи БНР. Причината за недоволството е закриването на таксиметрови стоянки в центъра, обясни председателят на организацията Красимир Цветков.

Протестът ще е пред сградата на Столична община. Колите ще я обикалят непрекъснато. Според Цветков шофьорите няма да нарушават Закона за движение по пътищата.

Браншът е недоволен, че са били закрити 40% от местата за престой в зона „център“ и 20% зона „първа“. Председателят на синдиката твърди, че това е направено без какъвто и да е дебат.

„Нещата преляха с ремонта и новата организация на движение в центъра на София преди няколко дни, когато общината без предупреждение унищожи стоянките за таксита в района на НДК. Закриват се стоянки. Цели зони, огромни зони от центъра фактически са останали без места за престой и изчакване на клиенти от таксиметровите шофьори“ , обясни той.

Цветков напомни, че в последните години такситата са внесли над 30 млн. лв. в бюджета на общината. Според него тези средства би следвало да отиват за подобряване на стоянките и таксиметровата инфраструктура. Да нямаме такава инфраструктура – за нас не е приемливо, категоричен бе той.

Новата организация на движението около НДК включва велоалея по „бул. Патриарх Евтимий“, намаляване на паркоместата в района и нов начин на паркикране на бул. „Витоша“. Живеещите в района също излязоха на няколко протеста. Преди да се въведат новите правила от общината, те не бяха обсъдени с никого. Оправданието е, че проектът е одобрен преди години, но така и не е реализиран.

В момента в София има 131 стоянки за таксита с 729 места. Това е намаление с 40-60%, пресметна Цветков. Общият брой на таксиметровите автомобили в града е около 5600, т.е. места има за максимум 14% от тях.

Преди дни председателят на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“/“Спаси София“ Борис Бонев обяви във фейсбук профила си, че се е срещнал с представители на таксиметровия синдикат заради очакваните протести. Той и зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов, който също е от „Спаси София“, обяснили, че стоянката на бул. „Витоша“ не се премахва, а в района дори се предвиждали още места за таксита.

Освен това общината щяла да направи нови стоянки около натоварени обекти като болници и търговски центрове по предложение на бранша. Щял да се подобри и контролът и коли, спрели на място за таксита, да се вдигат принудително по-бързо.