Прости им, Господи: Чуждо посолство избира патриарха на България

Наследникът на патриарх Неофит ще бъде посочен от чужбина и вече се работи по въпроса. Според информацията новият патриарх няма да е Пловдивският митрополит Николай – Ники Ролекса, който се готви от много години да стане глава на Българската православна църква, нито опонентът му Гавриил от Ловчанската епархия.

Николай и Гавриил са водачи на големите лобита в Синода, които водят битки от много години, пише „Филтър”, като се повоза на свои източници в Светия синод.

Причината от Запад да не ги одобряват за дълга служба на върха на Църквата са връзките им с Москва. И двамата са завършили там и са тясно свързани с Руската православна църква, която обслужва интересите на Владимир Путин, твърди вестникът. В условията на война с Украйна западните посолства имат интерес от промяна в линията на Църквата, категоричен е източникът в расо.

Патриарх Неофит е в изключително тежко състояние. Лекуват го във Военномедицинската академия от няколко месеца. Според термините на Църквата той е изпаднал в немощ и не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Посещават го няколко от най-близките му служители в Синода. Той пък се ръководи от Търновския митрополит Григорий, който е най-възрастен. Той обаче нямал амбиции да става патриарх. Сигурните кандидати за престола са Николай и Гавриил.

„Патриархът се избира от митрополитите, епископите, клириците, игумени на манастири и миряни от всяка епархия. Това са много хора, повечето от тях са със зависимости, които са известни на нашите и на чуждите служби. Затова ще има изненади още при кандидатурите“, твърди високопоставен член на Българската православна църква. Според него развитието се очаква скоро – след избора на Сливенски митрополит, за когото също има скандали.

След кончината на владиката Йоаникий кандидатите са двама – дясната му ръка Йеротей и викарият на Гавриил Михаил Константийски. От надпреварата при изборите изненадващо отпадна човекът на Николай Пловдивски, след което изборът беше касиран и стана повод за поредния огромен скандал.

Според местните Гавриил и Николай искат да наложат свои хора за митрополит на Сливен, защото така ще имат глас за избор на нов патриарх. Планът обаче не успя и почти сигурно митрополит ще стане Йеротей, който е равно отдалечен от двамата фаворити.

Във войната се включи и митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия. В становището си за последния скандал в Църквата той нарича устава на Църквата „комунистически” и пряко атакува митрополит Николай, който е основният претендент за патриарх.

Йосиф рядко идва В България, за да участва на заседанията на Синода, а според другите митрополити той отдавна е под влиянието на службите в САЩ и донася там информация за всичко, което се случва в православието у нас.

Неслучайно през септември бяха изгонени свещениците от Руската църква като опасни за националната сигурност, което предизвика пореден трус в Синода. Тогава никой от митрополитите не взе отношение – нито защитиха крайната мярка на властта, нито я подкрепиха. За никого обаче не е тайна, че митрополитите, включително Николай и Гавриил, не одобряват това и го считат за чужда намеса.

Новият патриарх на България що бъде избран между митрополитите в Синода, както пише в Устава на Църквата. Няколко владици освен Николай и Гавриил отговарят на условието да са над 50-годишни и да имат стаж от 5 години като митрополити. Това са Американският Йосиф, Варненският Йоан, Русенският Наум, Видинският Даниил и Врачанският Григорий. Всички освен Йосиф са последователи на Руската православна църква, завършва таблоидът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *