Промените на пътя недомислени, имейл не е равносилно на глоба

ПП-ДБ предлагат промени за Закона за движение по пътищата. Шофьори с 5 или повече неплатени електронни фиша или наказателни постановления в рамките на 12 месеца да остават без книжка. Промените предвиждат да се въведе измерването на средната скорост на движение, а камерите, които записват регистрационен номер и точен час, да издават фиш и за тези, които нямат „Гражданска отговорност“ или годишен технически преглед.

„Това не е санкция. Те го въвеждат отново като принудителна административна мярка. За мое най-голямо съжаление продължава третирането на всички българи като виновни до доказване на противното, що се отнася до употребата на алкохол и наркотици. Нещо, за което съм алармирала много пъти. Аз съм „за“ всяка мярка, която ще намали пътния травматизъм, но тя за пореден път не е направена по правилния начин. Те въвеждат принудителна административна мярка за всеки, който има 5 нарушения в рамките на 12 месеца, но които не са му връчени“, заяви адвокатът Елица Буенова в „България сутрин“.

Според адвоката уведомяването по имейл или телефон не е равносилно на връчването на глоба.

„Българинът страда много от това откъде му имат телефона да му пращат SMS-и. Тук има едно предложение – дават 2 месеца на МВР да събере от всички бази данни информация за нашите телефони и имейли, за да бъдем информирани и уведомявани. Можете да платите без да ви е връчен, но това не е връчване. Някъде прочетох, че мотивът е да се санкционират хората, които се крият. Те не могат да ги открият да им връчат глобите, но могат да ги открият, за да им вземат шофьорската книжка. Това е поредното хвърляне на прах в очите на хората“, добави Буенова пред Bulgaria ON AIR.

Според Буенова с такива мерки се удря обикновеният човек, който е дисциплиниран на пътя и се създава недоверие към цялата система.

„Ще страдат обикновени хора или собственици на автомобили, които не ги управляват. Мерките са прекрасни, но когато изпълнението е неадекватно, тогава създаваме недоверие и агресивно отношение на целия народ към тези мерки и те не водят до положителни резултати. Държавата си реши проблема с финансовата отговорност за хората, защото ако човек не е обжалвал принудителната мярка за отнемане на книжката, съдът не му присъжда обезщетение“, коментира гостът.

Според Буенова е необходимо да се отнемат контролни точки и извън населено място и да се намали границата от 50 на 30 км/ч.

„В момента имаме отнемане на 18 контролни точки само ако си управлявал МПС с превишена скорост над 50 км в населено място, което значи, че можеш да си караш с 250 км при ограничение 60 извън населено място, без да ти отнемат контролни точки. Законодателят продължава да толерира карането с превишена скорост извън населено място. Всеки, който превишава с 30 км/ч, трябва да му се отнемат контролни точки. Има много хора с купени книжки, които в момента, бидейки задължени да отидат на нов курс, остават без книжка. Когато ти не можеш да четеш, отиваш на адекватен изпит и не можеш да си платиш, няма как да си вземеш шофьорската книжка. Предстои да се въведе системите на ТОЛ да засичат регистрационния номер и часа, в който сте минали от там“, добави тя и призова за затягане на психотестовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg