Прокурори: Учудващо е как медиите се снабдяват с информация от дела

Срещу теча на материали от разследвания се обявиха професионални магистратски организации. Прокурори, следователи и съдии заявиха, че не одобряват „размятането на части от делата в медиите“. Съсловията застанаха против промените в Конституцията, по законността на които ще се произнесе съдът.

През последните две седмици, на порции в някои медии, се разпространяват снимки от разследването на казуса с агенция „Митници“.

Аз не мога да отговоря как те се снабдяват с тази информация. Очевидно части от дела се размятат из медийното пространство, която тенденция аз и колегите не одобряваме, и споделяме“, заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Маринов

свързани

Мнението на магистратските организации по промените в основния закон не било потърсено от политиците. Те обаче изпратили становищата си до Конституционния съд.

„Всички конституционни промени в частта съдебна власт да бъдат обявени за противоконституционни – това сме изпратили към КС“, каза председателят на Камарата на следователите в България – Преслава Петкова.

Не паднат ли промените в Конституцията, прокуратурата се изправя пред угрозата да бъде овладяна политически. А Министерството на правосъдието, оглавявано в момента от Мария Павлова – бивш заместник-главен прокурор, назначен по предложение на Сарафов, удовлетвори едно от исканията на професионалните асоциации.

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) се удължава с 20 дни – от 16 април 2024 г. до 7 май 2024 г.

свързани

„Не би трябвало да има дискусии откъде произхожда като професионална биография даден министър“, подчерта Маринов.

Грешки не само в депутатската, а и в своята работа видяха магистратите. Но и уточниха, че решенията на политиците могат да влошат съдебната ефективност.

„Не отричаме, че сме длъжници на обществото в определени направления, очевидно хората очакват резултати специално в борбата с корупцията по високите етажи“, каза още Маринов.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg