Провал: НАП и митниците няма да се обединят

Старата идеята за обединение на двете приходни агенции, които пълнят бюджета – НАП и митниците, претоплена наскоро от финансовия министър Асен Василев, никога няма да се осъществи, коментира пред Narod.bg известен икономист, пожелал анонимност.

Многобройни са причините за предизвестения провал на идеята, лансирана още по времето на правителството „Орешарски”. Сред тях можем да откроим пълната неяснота каква е целта на това обединение, защото повишаването на събираемостта е повече от спорна.

После – при такова изкуствено сливане в една голяма приходна агенция ще има неминуеми съкращения на хора с доказани качества, опит и принос в работата на НАП и Агенция „Митници”, както вече писахме – поне 2000 митнически служители ще отидат на улицата.

„Не знам кой ще е тоя, дето ще се изтъпани и ще каже, че уволнява експерти с по 30 години трудов стаж току преди пенсия, защото „така трябва”. Натрупаното огромно обществено недоволство може да избухне със сила, която да помете сглобката, вещае информаторът на Narod.bg.

Важен момент в целия план е ролята на чуждестранните партньори на България. „Новата шефка на Агенция „Митници” Петя Банкова е ходила на 4 командировки във Великобритания заради това планирано от некоалицията сливане. Твърди се, че причината е, че България вече попада във финансовата сфера на влияние на Великобритания, макар и официално да е извън ЕС”, предположи икономистът.

Това е още един аргумент срещу вероятността някога да стигнем до обединение на данъчни и митничари – такъв опит е направен и в Англия, където формално обединението съществува, но реално приходните агенции работят напълно самостоятелно.

„Както каза един бивш зам.-министър: Как данъчните ще ловят наркотици? Противоестествено е”, не премълча източникът ни.

На същата теза – че сливане никога няма да има, е и бившият министър на икономиката, на транспорта и съобщенията и на държавната администрация Николай Василев.

Реклама

Сливането на НАП и Агенция „Митници“ никога няма да се случи, смята Василев. Според него целият процес за обединение на двете агенции е за да бъде назначен техен човек начело на „Единната приходна агенция“. Пред Радио Варна бившият министър в няколко правителства коментира:

„Теоретично има възможност да се сливат агенции, дори и тези двете, които са най-големите. Но не са прави така, само защото един министър е решил – без обществено обсъждане, без да има координация с политическите партньори, с всички политически сили в парламента.

Няма обяснение защо се прави, ще доведе ли до спестявания, в какъв срок. Всички тези много важни въпроси нямат своя отговор. По същият несериозен начин, по който е направено това предложение, по същият начин ще бъде забравено и това никога няма да се случи.“

Идеята за сливане ще доведе до хаос сред хората, които работят в двете агенции, обясни Василев:

„Те няма да работят, а ще се занимават с клюки и с интриги. Няма да има такова сливане, тогава въпросът е защо го направихме цялото това нещо?“

Според Николай Василев има други теми в обществото, с които никой не се занимава.

По думите му големите проблеми в държавата са прахосническото харчене от страна на бюджета, големите дефицити и дългове, които се натрупват и липсата на всякакви реформи.

Припомняме, че наскоро финансовият министър Асен Василев съобщи, че започва работа по сливането на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Идеята е двете приходни звена да се обединят в „Единна приходна агенция“ с над 11 000 служители. Като част от работата по тази промяна финансовият министър назначи досегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник.