Президентът на КТ „Подкрепа“ за отлагането на либерализацията: Ще си работим на парче

Докато депутатите гласуваха промените в Закона за енергетиката, пред сградата на Народното събрание имаше национален протест на работещите в бранша. Стигнаха и до среща с президента.

Вземат ни работата, искаме си работата„, казаха протестиращи.

Президентът Румен Радев посрещна представители на недоволството.

свързани

„Когато миналата година парламентът гласува промени в Закона за енергетиката за либерализация на цените за битовите потребители, спомняте си аз наложих вето. Наистина се питам защо трябваше да бъде отложено ветото тогава, а същите хора които отхвърлиха тогава, сега със същите мотиви вкарват решение най-сетне това да се случи с едно сериозно закъснение“, обясни държавният глава.

Часовете протестиране пред парламента дадоха резултат и депутатите гласуваха отлагане на либерализацията с година, но това не е достатъчно, според синдикатите.

свързани

„Първо, можеше да не се налага да я отлагат, просто да не бяха я въвеждали. Второ, не съм сигурен тази една година дали ще стигне и така ще си работим на парче“, посочи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

„Отлагане на либерализация за хората на регулиран пазар няма. Либерализацията си остава от 2026 г. Не е ясно от 2026 г какви пари ще плащаме“, коментира вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

свързани

След срещата при президента, последва и разговор с премиера Димитър Главчев.

„На подпис сме приели постановление на МС и решение на МС, които бяха за 200 млн. от държавния бюджет, които да влязат в капитала на БЕХ и от там в капитала на „Мариците“, обяви премиерът.

Така поне за кратко исканията са удовлетворени.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg