„Преживях обстрел с ракети и гаубици, нищо не ме плаши“: Българин от черния списък на Москва

Русия издирва хиляди чужди граждани във връзка с войната в Украйна. В списъка попадат и четирима българи.

В списъка на руското вътрешно министерство, публикуван от опозиционния руски сайт „Медиазона“, се виждат имената на европейски политици и държавни ръководители, сред които и премиерът на Естония – Кая Калас, заради унищожаването на съветски паметници. В списъка попадат и четирима българи. Един от издирваните е Иван Калчев – Глиги, доброволец в Международния легион за защита на Украйна. 

„Чест е да съм в списък с министри от прибалтийските държави и с хора, които са помогнали за коригиране на исторически неправди. С какво тази пропагандна димка помага за каквото и да е, ето аз съм тук, давам интервюта, очевидно не съм се притеснил от тази новина, не виждам някакви ефекти“, каза Иван Калчев – Глиги.

свързани

Калчев прекарва месеци на фронта, където се сблъсква с ужаса на войната. Той участва в украинското контранастъпление по източния фланг, където се бие редом до украинци и други чуждестранни доброволци.

„След като съм преживял обстрел с ракети и гаубици и какво ли не, руската пропаганда не може да ме уплаши“, категоричен е Иван Калчев.

свързани

Според експерти действията на Русия нямат юридическа тежест, тоест лицата в списъка могат да бъдат подведени под отговорност само, ако са на територията на Русия или нейни съюзници. 

„Това е подход на Русия да демонстрира че всеки, който се противопоставя на нейната политика, ще му се търси отговорност. Очевидно това е опит на режима да покаже и да стегне руското общество, че „вижте, ние сме готови да обвиним граждани на други страни, представете си какво ще се случи с вас, ако не сте съгласни с политиката на руското ръководство“, допълни военният експерт Ивайло Иванов.

свързани

Заплаха срещу враговете на Федерацията обаче има. Пример за това е отравянето на Алексей Навални през 2020 година. 

„Ако говорим за някакви действия на спецслужби срещу тях, Русия е показала че няма колебания да използва непозволени действия – биологични оръжия, прякото убийство на руски граждани“, добави Ивайло Иванов.

Част от списъка е и журналистът Христо Грозев, който публикува свои разследвания срещу Кремъл и управлението на руския президент.  

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *