ПП РЕЗИЛ: Настимир Ананиев пряко свързан с белгийския наркотрафикант Вилем Вервей

Настимир Ананиев е пряко свързан с разследвания за пране на пари и наркотрафик в Белгия Вилем Вервей. Миналата седмица полицията влезе в офисите на депутата от ПП-ДБ в изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от съдия в Антверпен.

Делото там е за трафик на наркотици, печалбите от които са изпирани от белгийски и български фирми, пише „Филтър”.

Основният обвиняем в Белгия е именно аверът на Властимир – Вилем Вервей. У нас той има една компания – „Вибу“ ЕООД, която се занимава с международен превоз на стоки.

Преди седмица полицията неслучайно влезе в два офиса на Настимир Ананиев, казва източник, запознат с въпросната европейска заповед за разследване. Седалището на фирмата на разследвания белгиец според българския Търговски регистър е на бул. „Александър Стамболийски“ №84. Това е голяма офис сграда, разположена точно срещу голям мол в столицата.

Престижната локация не е случайна. Сградата е носител на награда за архитектура и наемите са сред най-високите в България. Офисите в сградата са големи помещения, а един от тях се ползва постоянно от ПП-ДБ депутата Настимир Ананиев.

Точно в офиса на политика през август 2020 година е регистрирана фирмата за транспорт „Вибу“ ЕООД с едноличен собственик белгиецът Вилем Вервей. По тази причина съдът в Антверпен е посочил точно този адрес за претърсване и изземване на документи, които могат да помогнат на разследването.

Същата фирма се обслужвана счетоводно от компания на Настимир, призна самият той в медийните си изяви след началото на обиските. Това е „Слийв Блун ЕООД. Собственик е Настимир Ананиев, управител е съпругата му Петя. Адресът на счетоводната фирма е същият като този на „Вибу“ ЕООД – бул. „Александър Стамблийски“ №84, ет. 2, офис 2.

Освен на бул. „Стамболийски“ полицията влезе и на още един адрес София – ул. „Парчевич“ 41. Там се помещава „Берис Рикрутмънт“. Собственик и управител там е отново белгиец. Имет му е Бьорн Хенри Хосенс. В публичните си изяви Настимир Ананиев твърди, че няма нищо общо с тази фирма.

Това обаче не е вярно, показа проверката. Дружеството е създадено през 2011 г. от двама белгийци. През 2012 година е прехвърлено на Настимир Ананиев. През 2017 година той го продава на съпругата си Петя, която е и управител. През септември 2020 година тя прехвърля фирмата на сегашния й собственик, белгиеца Бьорн Хосенс, който е пряко свързан с Вилем Вервей.

Това съвпада с периода, в който Вервей се настанява в офиса на Настимир Ананиев на бул. „Стамболийски“ в София. До юли 2022 г. „Берис Рикрутмънт“ е била в същия офис, а след това се мести на ул. „Парчевич“.

Настимир Ананиев е бил местен представител на белгийци, замесени в наркотрафик, и е помагал за дейността им, твърди източникът, който е наясно със схемите на международния наркотрафик.

Според него има вероятност Ананиев да не е знаел за престъпната дейност на белгийските си партньори, но тя е минимална. Освен Хосенс и Вервей депутатът от ПП има и други партньори в бизнеса, които са от Белгия.

Те са регистрирали фирмите си в България, а тук са се водили счетоводните документи за дейността им, за да не бъдат в Белгия, където контролът е много по-строг. Разследването в Антверпен започва в края на 2022 година, след като на пристанището там е заловена голяма пратка.

През 2021 година „Продължаваме промяната“ все още е гражданска организация и няма регистрация като политическа партия. Тогава те се явиха на изборите с мандатоносител – малката партия „Волт“ с председател Настимир Ананиев. Навремето той беше сред протестиращите заедно с хората на Кирил Петков и Асен Василев, които измамиха българския народ, и успя да се внедри в новата власт.

После стана известен с това, че обича да взима отношение по абсолютно всички обществени теми и да дефилира по телевизиите като манекенка на моден подиум.

Партията „Волт“ на Настимир Ананиев е регистрирана в съда на адрес бул. „Александър Стамболийски“ №84, ет. 2, офис 2. Точно на това място миналата седмица полицията направи обиски заради разследването за наркотрафик и пране на пари по искане на Белгия. На същото място са и офисите на всички фирми на Настимир Ананиев.

Той ползва помещението в модерната сграда от много години и в него съвместява политическата и търговската си дейност. На същия адрес са регистрирани още няколко фирми на баща му и на съпругата му, която има офиси и в сграда на същия булевард.

Всички се занимават с консултантска дейност и са партньори на чужденци, които са инвестирали тук в недвижими имоти. Неслучайно след акцията се разследва и пране на пари.