ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ ще се борят за второто място на изборите за НС

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните – 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата

23 апр 2024 16:11

11

23 апр 2024 14:30

67

Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната – Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg