По пътя на туристите: 170-годишна къща рухна във Велико Търново – кой е виновен?

Рухна 170-годишна къща в старинната част на Велико Търново. За щастие, инцидентът се разминал без пострадали. Няма и поражения по съседни сгради и автомобили. Местната управа е обезопасила района. Къщата е част от ансамбъл, обявен за паметник на културата. Той включва няколко къщи и е собственост на Преображенския манастир. Оказва се, че монашеството не може да полага грижи за него. 

„Тя не рухват за пръв път, няколко пъти отделни компоненти са падали и ние сме ги отстранявали. Правили сме достатъчно като брой предписания на собствениците, които не са изпълнени в определения обем. Това е поредният проблем с къщата, но ние отстранихме голяма част от нея, тъй като беше много опасна“, каза зам.-кметът на Велико Търново проф. Иван Камарашев.

Къщата е в туристическата зона на града, в близост до средновековната крепост „Царевец“.

свързани

„Определено е трябвало по-рано да се вземат някакви мерки, за да се оправи тази къща“, каза жителката на Велико Търново – Кина Йосифова.

Според общинския съветник – Михаил Михалев, когато туристите виждат рухнали сгради по пътя за крепостта „Царевец“, не говори добре за града. 

Когато си допуснал такава 170-годишна къща да рухне, явно има някакъв проблем и може би всички институции трябва да вземат отношение“, добави той.

Според експерти в момента в Закона за културното наследство има пропуски, които не позволяват на общините да управляват такива опасни сгради, тъй като са частни.

Вижте повече в репортажа.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *