Почернени майки: Обидно е катастрофите със загиналите ни деца да се наричат инциденти

Всяко трето престъпление у нас е на пътя, нарастват случаите на шофиране в пияно състояние, след употреба на алкохол или на наркотици. Това са част от заключенията в изследването „Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт“.

Увеличават се само пътнотранспортните престъпления, свързани с употреба на алкохол или наркотици, причините и условията за тях трябва да се разглеждат комплексно и да се работи най-вече по превенцията им, посочват в изследването. А според автоинструктори безопасността по пътищата е една от най-важните. 

свързани

„Няма страх от закона, слаба квалификация. Глобите трябва да се повишат, да се засили контролът в учебните центрове. Трябва да се говори за съвест. Това което наблюдавам – няма колегиалност, няма толерантност, всеки си кара както си знае“, коментира автоинструкторът Димитър Мишев.

Според Наниела Върбанова от Сдружение „Ангели на пътя“, конфискуването на автомобили и залавянето на шофьори с висока скорост трябва да се прилага изцяло в България.

свързани

„В момента всичко е под общ знаменател – независимо дали става въпрос за здравословен проблем или катастрофи по стечение на обстоятелствата, под същия знаменател са и пътните убийства. Ние държим на разграничението. Има разлика в тези случаи и когато хора биват убивани и инвалидизирани от пияни и дрогирани шофьори. Наистина е възмутително майки на убити деца да чуват, че те са били убити при инциденти, това са предизвестени убийства. Трябват спешни радикални промени в Наказателния кодекс по отношения на пътния травматизъм. Къде са правата на убитите и правата на семейства им?“, попита Нинела Върбанова.

Резултатите от изследването ще бъдат представени и обсъдени публично.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Къде ще почивате през лятото?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg