Посланикът ни в САЩ: България просперира и българският народ става все по-богат


Посланикът ни в САЩ: България просперира и българският народ става все по-богат

Снимка: БГНЕС

НАТО е отбранителен съюз. В северноатлантическия договор е записано, че НАТО се държи за мира и сигурността в северноатлантическата зона. В момента в тази зона има война, това означава, че НАТО трябва да увеличи своите способности за възпиране и отбрана. Цифрата от 300 ще стане 500 хиляди военнослужещи, които са в бойна готовност. Страните членки на НАТО без САЩ имат превъзходство в бойната техника и численост на военнослужещите спрямо руската федерация. Това коментира посланикът на България в САЩ Н. Пр. Георги Панайотов пред NOVA NEWS.   

Той обясни, че според доклада на Световната банка, България за първи път е включена в групата на богатите страни. „България просперира и българският народ става все по-богат. Това се дължи на факта, че страната ни е част от свободния свят на демокрации. Свободният свят, е там, където обикновеният гражданин има свобода да взима самостоятелни решения – да си изказва свободно мнението, да има свобода на словото, печата, пътуването”, допълни Н. Пр. Панайотов.

„България дава около 2% от БВП за отбрана. Но какъв процент трябва да дадем, ако по нашите граници има вражеска армия, която иска да нахлуе на наша територия. Украйна има право на самозащита. И страните от НАТО и ЕС трябва да ѝ помогнем. Това се прави с политическа солидарност и конкретна подкрепа. Средствата, които инвестираме в нашата отбрана и средствата, които предоставяме под формата на въоръжения или хуманитарна помощ в Украйна, са всъщност инвестиция в нашата собствена сигурност“, заяви Н. Пр. Панайотов.

По негови думи нито НАТО, нито България като член, планира да изпраща военнослужещи на фронта в Украйна. „Алиансът ще оказва помощ чрез обучение на украински войници и центъра ще бъде разположен в Германия“, обясни още Панайотов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg