Полицаи с наднормено тегло да могат да работят в МВР, предлага вътрешният министър

В полицията да могат да работят мъже със завишени телесни мазнини. Това предложение за обществено обсъждане подписа вътрешният министър Калин Стоянов. Описаните величини отговарят на „затлъстяване от първа степен“. Специалисти предупреждават, че тези габарити са нездравословни и е почти невъзможно да се покрият нормативите за полицията. МВР предлага максималният праг на телесни мазнини да бъде вдигнат с 5 единици.

„Под нормата се води индекс 18,5. Това се води много леки. Между 18,5 и 24,9 – това се води нормални килограми за ръста ви. Между 25 и 29,9 това вече е наднормено тегло. В Академията се приемат хора до 29,9, което вече е наднормено тегло. Вече между 30 и 34,9, това се води затлъстяване от първа степен. Тук вече можем да говорим за сериозни проблеми. Всеки момент може да бъде развито преддиабетно състояние“, заяви треньорът Станислав Чакъров.

свързани

Предложенията, подписани от вътрешния министър Калин Стоянов, все още са само под обсъждане и не са приети. В случай, че бъдат разписани – нивото на Академията няма да падне, уверява нейният ректор.

„Допускането на един кандидат с по-различен индекс на телесна маса няма да доведе до намаляване на изискването за неговата физическа годност„, допълни ректорът на Академията Иван Видолов.

Приемът в Академията на МВР минава през медицински и психологически тестове. Кандидатства се и с оценки – от дипломата и от матурата по литература. Полагат се и физически тестове.

свързани

„С оглед на технологично развиващото се общество като цяло кандидатите, които се явяват, спрямо предишните 10 години, са малко по-неподготвени, но покриват общите рамки за изискванията и нуждите на МВР“, коментира старши преподавателят Ивайло Любомиров.

Ежегодно МВР тества формата както на курсантите си, така и на служители в редиците си. Ако курсант не може да покрие нормативите и да навакса пропуските си, не може и да премине към следващия курс. Ако действащ полицай изостане по същия начин, може да се стигне до освобождаването му от системата.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще почивате през лятото?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg