Политолози убедени: Ротацията ще се случи

„На тези консултации с президента няма протоколно задължение да отиде председателят на парламентарната група, защото това не е връчване на мандата, а е просто консултация. Знаем, че Борисов отказа да ходи на всякакви такива формати, наричани консултации, и каза, че ще отиде само когато вече трябва да се каже дали ще правят правителство и какво ще бъде“, заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на „България сутрин“.

Тази сутрин започнаха консултациите на президента Румен Радев с шестте партии в Народното събрание.  Първата среща е с представителите на ГЕРБ-СДС, а лидерът на парламентарната група Бойко Борисов не присъства на нея.

Още по темата

11 мар 2024 11:06

25

11 мар 2024 09:44

34

В началото на консултативната среща президентът Радев зададе въпрос на присъстващите: „Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време?“. Според политолога отговорът на този въпрос е „не“.

„Те не са готови и колкото и време да им се даде, те няма да станат готови. След тези два дни консултации президентът най-вероятно ще им даде още време до края на седмицата, но от следващата седмица ще започне да връчва мандати, защото това не може да се протака дълго време“, подчерта доц. Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът проф. Николай Найденов отбеляза сериозен проблем пред сегашното правителство, който, според него, влияе на настроенията в политическите сили.

По думите му има огън, който „гори“ под краката на управляващото мнозинство и той се нарича Мартин Божанов или „Осемте джуджета“.

„Никога досега в целия преходен период не е имало казус, от който би могло да се разплете до голяма степен корупцията по високите етажи на властта, включително да се стигне и до политиката. Не е имало такъв емблематичен казус и това е страхотен препъникамък, защото, ако той започне да се разплита, ще промени много неща в статуквото“, каза политологът.

Вчера приключи и вторият ден на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Екипите на двете партии трябваше да договорят условията на ротацията. Все още няма официална информация за резултата от проведените срещи, които бяха проведени пред закрити врата.

„Шумът, който меморандумът предизвика, беше преди всичко, защото ДПС не фигурираше. То стана ясно по много линии и започнаха да се търсят проблеми, където ги нямаше. В крайна сметка дали е меморандум, или споразумение, идеите не са много различни. Смятам, че ще подпишат нещо, но ще се отнася за правителството. Трудно ми е да си представя, че те ще включат и регулаторите, още повече, че това би се коментирало как делят държавата“, заяви проф. Найденов.

И двамата политолози са на мнение, че политическите партии ще постигнат споразумение, ротацията ще се случи и до нови предсрочни парламентарни избори няма да стигнем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *